Οικονομία|03.09.2019 17:33

ΔΕΘ: Το 4ο Global Agripreneurs Summit για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Newsroom

Φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit - GAS) από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το GAS αποτελεί μία διεθνή συνάντηση, στην οποία καινοτόμοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροδιατροφής, διαμορφωτές πολιτικής, επικεφαλής και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, αγρότες-παραγωγοί και επενδυτές εργάζονται συλλογικά για την προώθηση της γεωργίας ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος του συνεδρίου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων σύγχρονων τάσεων και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα ως βάση για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με κεντρικό τίτλο “Ο ρόλος του Αγρότη στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης - Defining the Future Farmer 4.0”, η ατζέντα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες θεματικές μεταξύ των οποίων είναι το IoT, το blockchain, τα Robotics στην αγροτική παραγωγή, η χρήση των drones στον τομέα της αγροδιατροφής, ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας των τροφίμων, οι υδατοκαλλιέργειες, η κτηνοτροφία κ.α.

Ενδεικτικά, θα αναλυθούν θέματα όπως:

⦁    Η ανάγκη για συμμετοχή της τεχνολογίας στην καλλιέργεια ώστε να τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός, που θα φτάσει τα 7,4 δις το 2050, χωρίς να επιβαρυνθεί περισσότερο η γη.
⦁    Οι αλλαγές που θα επέλθουν στην αγροδιατροφή, η οποία έως το 2050 θα αποτελεί το 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
⦁    Το ορατό ενδεχόμενο τα ρομπότ σταδιακά να υποκαταστήσουν μέρος του σημερινού ρόλου του αγρότη.

Επίσης, στο πλαίσιο του GAS θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης σε υψηλό επίπεδο, κατά τις οποίες θα συζητηθούν προτάσεις για τη χάραξη πολιτικής στον αγρο-διατροφικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών θα προτείνουν πολιτικές για την αποδοτικότερη ανάπτυξη του τομέα, μέσω της βελτίωσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της επιρροής τους στην καθημερινότητα των αγροτών.

Ποιους θα δούμε στο συνέδριο

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο που θα συζητήσουν ενδιαφέρουσες θεματικές της αγροδιατροφής όπως: η ρομποτική στη γεωργία, η ανάλυση δεδομένων για την παραγωγικότητα και η μικροβιακή αναζήτηση για την πρόληψη ασθενειών στις καλλιέργειες.

Κάποιοι από τους ομιλητές που θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε είναι οι παρακάτω:

Εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την καινοτομία στην Αφρική - Karen McKenna: Η Karen είναι αναλύτρια προγραμμάτων στο United States African Development Foundation (USADF). Διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια επιχορηγήσεων της USADF για την Ουγκάντα και την Τανζανία. Τα τελευταία τρία χρόνια η Karen κατοχύρωσε περισσότερες από 100 άμεσες επενδύσεις σε οργανώσεις από την Αφρική που ασχολούνται με τη γεωργία και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Αυτή τη στιγμή η Karen εργάζεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την MasterCard Labs με σκοπό να αυξήσει την οικονομική ένταξη των μικρών γεωργών στην Ουγκάντα. 

Συμβουλεύοντας τους νέους αγρότες για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων - Apeh Omede: O Apeh είναι Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής στο The Greenrise Innovation Hub της Νιγηρίας, ενας κορυφαίος οργανισμός αγροδιατροφής. Είναι ιδρυτής της Farm Coach Agro-Services μέσω της οποίας παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε μικρο-καλλιεργητές.

Ασχολείται ενεργά με το Young Leaders Fellowship στη Νιγηρία όντας Διευθυντής Έρευνας ενώ μια από τις σημαντικότερες ασχολίες του είναι να συμβουλεύει τους νέους αγρότες για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η ρομποτική στην καλλιέργεια - Andrew Bate: O Andrew είναι ο CEO της SwarmFarm Robotics με μακρά εμπειρία και γνώσεις στον τομέα της ρομποτικής και στην καλλιέργεια σιτηρών.

Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον κλάδο της γεωργίας, αφού σπούδασε γεωπονία στο πανεπιστήμιο του Queensland και τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με τον κλάδο της καλλιέργειας στο Emerald. Το 2015 έκανε το μεγάλο βήμα και ίδρυσε τη Swarm Farm Robotics που σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες ρομποτικής σε όλο τον κόσμο με ρομπότ εργασίας που παρέχονται σε αγρότες.  

Εναλλακτική διαχείριση εντόμων – Raisa Segura:  Η Raisa είναι ερευνήτρια και επιχειρηματίας από το Περού. Ως διευθύντρια  έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογικής εταιρείας EntoPiruw επικεντρώνεται στην έρευνα για την καλλιέργεια βρώσιμων εντόμων. Σε μια χώρα όπου οι προσπάθειες της βιομηχανίας επικεντρώνονται στην καταπολέμηση των εντόμων με τη χρήση αντιπαρασιτικών και χημικών μέσων που τελικά επιβαρύνουν τη διατροφική αλυσίδα,  η EntoPiruw αναπτύσσει φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία για την εναλλακτική διαχείριση των εντόμων ως τροφή  για ανθρώπους και οικόσιτα ζωα αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στο Περού, μια χώρα που απομακρύνει τα έντομα από τις τροφές με χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών. Η EntoPiruw αντίθετα προτείνει την ανάπτυξη μιας ενεργητικής βιομηχανίας εντόμων για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τα ζώα.

Κορυφαίο γεγονός του συνεδρίου αποτελεί ο παγκόσμιος τελικός του “Future Agro Challenge” (FAC), της παγκόσμιας διαγωνιστικής πλατφόρμας, όπου 50 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά, σε μία παγκόσμια σκηνή, τις καινοτόμες ιδέες τους στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της διατροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων και της βιωσιμότητας. Κάποιες από τις startups, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό, εισάγουν την ρομποτική στη γεωργία, αναλύουν δεδομένα για την παραγωγικότητα ή χρησιμοποιούν τη μικροβιακή αναζήτηση για την πρόληψη ασθενειών στις καλλιέργειες.

Τι είναι το FAC

Το Future Agro Challenge (FAC) είναι μία ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή παρουσία σε 64 χώρες, που δημιουργήθηκε προκειμένου να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες, αγρότες και διαμορφωτές πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η τόνωση της γεωργικής παραγωγικότητας  και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το FAC συντονίζεται από τους Industry Disruptors – Game Changers, εκπροσωπεί το EIT Food στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την ενίσχυση και ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στον κλάδο της αγροδιατροφής και αποτελούν απαραίτητο πυλώνα για κάθε παραγωγική και βιώσιμη οικονομία.

ΔΕΘεπιχειρηματικότηταGlobal Agripreneurs Summitαγροδιατροφή