Οικονομία|21.11.2018 12:13

Έρχεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στα ζευγάρια ξεχωριστή υποβολή φορολογικής δήλωσης

Newsroom

Νέα διάταξη που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να εφαρμόσει σχετική απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ότι τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ως εκ τούτου, θα μπορεί να εκδίδεται και ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Μέχρι σήμερα, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο νόμος επιτρέπει να γίνεται ξεχωριστή υποβολή φορολογικής δήλωσης και ισχύουν όταν:

  • έχει επέλθει διακοπή της έγγαμης συμβίωση ή λύση του συμβολαίου συμβίωσης,
  • ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης,
  • ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Με τον νέο -εναλλακτικό- τρόπο θα επιτρέπεται οι δύο σύζυγοι να κάνουν ξεχωριστά τις δηλώσεις τους ή μπορούν βέβαια να συνεχίσουν να υποβάλουν κοινή δήλωση.

Για παράδειγμα, με το ισχύον καθεστώς εάν μετά την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης προέκυπτε για τον σύζυγο φόρος 1.000 ευρώ και για τη σύζυγο επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ, τότε το εκκαθαριστικό θα ερχόταν μηδενικό αφού η εφορία κάνει συμψηφισμό του ποσού.

Με τα νέα δεδομένα όμως, ο σύζυγος θα λάβει χρεωστικό σημείωμα πληρώνοντας τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ενώ η σύζυγος θα λάβει την επιστροφή φόρου κανονικά. Εννοείται ότι με την ξεχωριστή δήλωση, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τίποτα ο ένας στον άλλο, όπως γίνεται για παράδειγμα το «χτίσιμο» του αφορολόγητου από κοινού.

εφορίαtaxisΔΟΥδήλωση εισοδήματος