Οικονομία|07.09.2019 20:11

Νέα εποχή για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Newsroom

Τέλη 2022 με αρχές του 2023 θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο έκτος προβλήτας στο λιμάνι, βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στο… ναυτιλιακό χάρτη και στις γραμμές των μεγάλων εμπορευματικών πλοίων.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης στα εγκαίνια του περιπτέρου του λιμανιού στην 84η ΔΕΘ με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη να δίνει τα εύσημα στην ιδιωτική κοινοπραξία που τρέχει το πρόγραμμα των επενδύσεων στην οποία μετέχει ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη. Τα 180 εκατ. ευρώ είναι μέσα στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών επενδύσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης για να προσθέσει, πως παρόλα αυτά η κοινοπραξία προχωρά και σε άλλες επενδύσεις ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Θεοφάνης στη σύντομη ομιλία του στα εγκαίνια του περιπτέρου επισήμανε πως το επενδυτικό πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία για τη Θεσσαλονίκη, αφού με την ολοκλήρωση των έργων το λιμάνι θα… αλλάξει κατηγορία αφού θα μπορεί να υποδεχτεί μεγαλύτερα εμπορευματικά πλοία.

«Εχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την κοινοπραξία μας, να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα τα έργα, που θα δώσουν στο λιμάνι την πραγματική του θέση στη Βαλκανική και ευρύτερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη θέση ενός ουσιαστικού μεγάλου λιμενικού κέντρου. 'Ηδη προχτές υπογράφηκε με τη "Hill International NV- Ρόγκαν και Συνεργάτες ΑΕ" η σύμβαση για την τελική επικαιροποίηση της οριστικής μελέτης, τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού και το project management της 6ης προβλήτας. Αυτό είναι το πρώτο τελικό βήμα -γιατί ήδη υπάρχει ανεξάρτητος μηχανικός- για να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοπράτηση του έργου» είπε ο κ.Θεοφάνης.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το πώς εξελίσσεται το επενδυτικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι συνολικές επενδύσεις θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του λιμανιού καθιστώντας το εμπορευματικό κόμβο όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σ΄ όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα για να στηρίξει το έργο της κοινοπραξίας. «Εμείς θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και θα τις επιταχύνουμε. Προχωράμε ήδη στην αναβάθμιση του λιμενικού συστήματος. Η Θεσσαλονίκη περιμένει χρόνια μεγάλα έργα όπως είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αυτό που θέλω εγώ να διαβεβαιώσω πως όσο αφορά το λιμάνι δε θα περιμένει άλλο» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών στελέχη του υπουργείου, μέλη του δ.σ. του ΟΛΘ, στελέχη του λιμενικού σώματος και εκπρόσωποι διπλωματικών αρχών στη Θεσσαλονίκη.

ΟΛΘΛιμάνι ΘεσσαλονίκηςΣωτήρης Θεοφάνης