Οικονομία|09.09.2019 14:12

Ανοιχτή πληγή το παρεμπόριο με κόστος… 1,5 δισ. ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας!

Εύρης Τσουμής

Σε πληγή για την ελληνική οικονομία έχει μεταβληθεί το παρεμπόριο στη χώρα μας. Ο τζίρος του εκτιμάται πλέον στο 1,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τα προϊόντα που έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή τα ποτά και τα τσιγάρα. Το παρεμπόριο, όμως, στερεί και 25.000 θέσεις εργασίας από την οικονομία, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο της απασχόλησης.

Τα στοιχεία αυτά επισήμαναν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης.

Ούτε ένα πρόστιμο επί πέντε χρόνια!

Όπως τόνισαν μιλώντας σε στελέχη των περιφερειών τα οποία είναι επιφορτισμένα με τους ελέγχους, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει νέος νόμος για την πάταξη του παρεμπορίου. Άφησαν, όμως, αιχμές για την αντιμετώπιση του θέματος από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Επίτηδες οι μηχανισμοί αφέθηκαν στην τύχη τους» είπε ο κ. Σταμπουλίδης και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο σε τράπεζα για ατασθαλίες που έγιναν σχετικά με ακατάσχετους λογαριασμούς. Ο κ. Παπαθανάσης πριν από λίγες μέρες επέβαλε το πρώτο πρόστιμο σε συστημική τράπεζα για το θέμα αυτά. Ακόμα και τα αυτοκίνητα επίτηδες αφήνονταν χαλασμένα για να μη γίνονται έλεγχοι»!

Αυστηρό μήνυμα και στους υπαλλήλους

Ο κ. Σταμπολίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα και στο εσωτερικό των υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες που συμμετέχουν στους ελέγχους δεν έχουν ωράριο. Οσοι υπάλληλοι σκέφτονται διαφορετικά να ζητήσουν από τώρα να πάνε σε άλλες υπηρεσίες» τόνισε.

Τα προβλήματα στους ελέγχους επισήμαναν στη σύσκεψη οι υπεύθυνοι των περιφερειακών υπηρεσιών απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ολοι εστίασαν στην πολυνομία που δημιουργεί ένα πραγματικό χάος, με πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες να εμπλέκονται, στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και στα παράλογα του συστήματος που βάζουν φρένο ακόμα και στους ελέγχους. Όπως αποκάλυψαν υπηρεσιακοί παράγοντες, το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει όλες τις αποφάσεις για την πληρωμή των υπερωριών των υπαλλήλων οι οποίοι συμμετέχουν στους ελέγχους τα Σαββατοκύριακα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν έλεγχο Σάββατο ή Κυριακή» είπαν.

παρεμπόριοέλεγχοιαγορά