Ο κρόκος Κοζάνης «πάει» στην Κίνα
Γιώργος ΜανέτταςΤην οριστικοποίηση των διαδικασιών για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, κατά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (10/9), στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών.
Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών παρέστη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ο οποίος, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στη μεγάλη αγορά της Κίνας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και θα υπάρξουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτό η τελική συμφωνία να υπογραφεί στην επίσκεψη του Νοεμβρίου.
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα υποβολής φακέλου για την εξαγωγή εσπεριδοειδών στην Κίνα, αλλά και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να εξαχθεί το προϊόν αυτό από όλες της περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου καλλιεργείται και όχι μόνον από έξι νομούς, όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της εξαγωγής πυρηνοκάρπων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα), ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.
Επίσης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών ώστε μέλη τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής διοίκησης να γνωρίσουν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και τις λειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών εξαγωγών που χρησιμοποιούν τα δύο κράτη.
Η κινεζική αντιπροσωπεία αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας, όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας, τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης, την οποία είχε πραγματοποιήσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η πρέσβειρα της Λ. Δ. της Κίνας στην Αθήνα, Zhang Qiyue τη Δευτέρα 5 Αυγούστου.
Τότε είχαν συζητηθεί ενδελεχώς η άμεση προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Κίνας, με έμφαση στον κρόκο Κοζάνης, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι εξαγωγές, προς την Κίνα, αγροτικών προϊόντων, όπως το επιτραπέζιο σταφύλι, τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα, ενώ η κυρία Qiyue είχε αποδεχθεί και το θέμα της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης