Οικονομία|22.11.2018 11:08

Προϋπολογισμός: Πώς µοιράζονται 3,86 δισ. € (πίνακας)

Ελευθερία Αρλαπάνου

Τον πρώτο, µεταµνηµονιακό προϋπολογισµό που σηµατοδοτεί αλλαγή στο µείγµα δηµοσιονοµικής πολιτικής έπειτα από οκτώ χρόνια µνηµονιακών πολιτικών και διαδοχικής επιβολής νέων µέτρων λιτότητας, και ο οποίος φέρνει συνολικό όφελος περίπου 3,8 δισ. ευρώ, κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονοµικών στη Βουλή

Ο προϋπολογισµός κινείται εντός των δηµοσιονοµικών στόχων που έχουν συµφωνηθεί µε τους εταίρους, παρότι δεν περιλαµβάνει το µέτρο της µείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασµα 3,6% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονοµία θα αναπτυχθεί µε ρυθµό 2,5% τον επόµενο χρόνο από 2,1% φέτος.

Με την ακύρωση του µέτρου της περικοπής των συντάξεων περισσότεροι από 1 εκατοµµύριο συνταξιούχοι δεν θα δουν να αφαιρούνται από τα εισοδήµατά τους συνολικά 2,065 δισ. ευρώ. Παράλληλα ενεργοποιούνται τελικά και θετικά µέτρα 910 εκατ. ευρώ -περισσότερα των 765 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ- για τον επόµενο χρόνο.

Ταυτόχρονα, όπως και τις προηγούµενες χρονιές έτσι και φέτος εκτιµάται πως θα εξασφαλιστεί δηµοσιονοµικός χώρος 885 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί και για τη διανοµή κοινωνικού µερίσµατος, µέσα στον ∆εκέµβριο κατά το µοντέλο µε τον οποίο διανεµήθηκε και πέρυσι αντίστοιχο µέρισµα περίπου 770 εκατ. ευρώ στη βάση οικογενειακών και εισοδηµατικών κριτηρίων.

Οριστικές αποφάσεις αναµένονται πολύ σύντοµα από το οικονοµικό επιτελείο.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισµός του 2019 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασµα 3,6% του ΑΕΠ ή 6,9 δισ. ευρώ, οριακά υψηλότερα του στόχου για 3,5%, χωρίς τη λήψη νέων περιοριστικών δηµοσιονοµικών µέτρων, και ενσωµατώνει σειρά θετικών, διορθωτικών παρεµβάσεων, όπως:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα χρηµατοδοτηθεί µε 260 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών που θα χρηµατοδοτηθεί µε 177 εκατ. ευρώ.
  • Επίδοµα στέγασης µε πρόβλεψη 400 εκατ. ευρώ, διπλάσιο σε σχέση µε την πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισµού.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζοµένων, µε 51 εκατ. ευρώ, µικρότερο σε σχέση µε το προσχέδιο του προϋπολογισµού.
  • Προσλήψεις δασκάλων Ειδικής Αγωγής θα χρηµατοδοτηθούν µε 22 εκατ. ευρώ.

Περιορισµός δαπανών

Την ίδια στιγµή, πάντως, περιορίζονται οι δαπάνες στο πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων στα 6,75 δισ. ευρώ τον επόµενο χρόνο σε σχέση µε τα 7,3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσµο τον Μάιο του 2018.

Σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών, οι ικανοποιητικές δηµοσιονοµικές επιδόσεις της περιόδου 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των µακροοικονοµικών µεγεθών της ελληνικής οικονοµίας «επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του µείγµατος δηµοσιονοµικής πολιτικής, µε σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιµης ανάπτυξης και την αντιµετώπιση, µε τρόπο στοχευµένο, χρόνιων ελλειµµάτων στην κοινωνική προστασία».

Τονίζεται, πάντως, πως η επαλήθευση των προβλέψεων για το 2019 εξαρτάται από την ύπαρξη οµαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και διεθνές περιβάλλον «εν µέσω µιας δυνητικής κλιµάκωσης των εµπορικών εντάσεων και του εµπορικού προστατευτισµού, των γεωπολιτικών εντάσεων που τροφοδοτούν την προσφυγική κρίση αλλά και των διαταραχών στην πολιτική σταθερότητα ισχυρών οικονοµιών της ευρωζώνης που δυνητικά αυξάνουν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές».

Στην αξιολόγησή του το δηµοσιονοµικό συµβούλιο προειδοποιεί µεταξύ άλλων:

  • Στο εσωτερικό της χώρας οι δηµοσιονοµικές ανισορροπίες θα µπορούσαν να διαταραχθούν εάν γίνονταν δεκτές προσφυγές κατά των εισοδηµατικών περικοπών µε υψηλό δηµοσιονοµικό κόστος και αµφισβητούµενη νοµιµότητα.
  • Ολες οι πολιτικές δυνάµεις πρέπει να αξιολογήσουν ότι η οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν θα πρέπει να καλλιεργήσει αβεβαιότητα για τους στόχους της ακολουθούµενης δηµοσιονοµικής πολιτικής σε έκταση που να επιτρέπει καιροσκοπικές συµπεριφορές σχετικά µε την εκτέλεση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.
  • Η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισµού στο σκέλος των δαπανών σε µια προεκλογική χρονιά είναι αναγκαία και έχει καίρια σηµασία για την εµπέδωση της αξιοπιστίας της οικονοµίας.
συντάξειςΕΝΦΙΑΚομισιόνπροϋπολογισμόςαφορολόγητο