Οι θεσμοί φεύγουν σε καλό κλίμα, αλλά τα κενά μένουν
Ελευθερία ΑρλαπάνουΜε μια ανακοίνωση από την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως τις περίπου 12 μέρες που μας χωρίζουν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Στις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει άλλωστε να κατατεθεί και στην Κομισιόν σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 ενώ περί τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται, εκτός απροόπτου και η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή από την κυβέρνηση. Με την ανακοίνωση των θεσμών αύριο, τη συνεδρίαση του EuroWorking Group επίσης αύριο και την ολοκλήρωση, την προσεχή Παρασκευή, των παράλληλων συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος συζητήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν πως με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται να χρειαστεί νέα, ενδιάμεση, επίσκεψη των θεσμών.
Στο επίκεντρο ωστόσο, στις εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν παραμένει ο προϋπολογισμός του 2020 κυρίως ως προς το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, με υλοποίηση όλου του πακέτου των εξαγγελιών της ΔΕΘ και χωρίς πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, κάτι στο οποίο επιμένει, μέχρι τώρα, η ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για δυνητικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικού μόνο χαρακτήρα. Feedback για την πρόοδο στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να δοθεί σήμερα στο EuroWorking Group όπου θα γίνει μια παρουσίαση των εξελίξεων στο ελληνικό μέτωπο, ενώ εκεί είναι πιθανόν να συζητηθεί και το ζήτηση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια διαδικασία που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στους θεσμούς μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει, με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και οι παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες που φέρεται να έτυχαν θετικής υποδοχής από την πλευρά των θεσμών. Για τον προϋπολογισμό του 2019 στο οικονομικό επιτελείο παραμένει η εκτίμηση πως δεν προκύπτει θέμα απόκλισης στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών.
Για τον προϋπολογισμό του 2020 τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να προσδιοριστεί πιθανή δεξαμενή αντισταθμιστικών παρεμβάσεων, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα ενδεχόμενης παράτασης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αποφάσεις δεν προβλέπονται πριν την εκπνοή της υφιστάμενης προθεσμίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς αξιολογούνται όλα τα δεδομένα και η συνολική εικόνα της ρύθμισης. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ