Οικονομία|04.10.2019 11:04

Σήμερα στην Αθήνα «απολογισμός» από τον Πιερ Μοσκοβισί

Ελευθερία Αρλαπάνου

Κορυφώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση (από θεσμούς και Ελλάδα) στη δημοσιονομική εξίσωση του προϋπολογισμού του 2020 εν όψει της Δευτέρας που αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, τα δικά του μηνύματα για την προοπτική της μεταμνημονιακής Ελλάδας θα στείλει την Παρασκευή δημοσίως αλλά και κεκλεισμένων των θυρών ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη με αυτήν του την ιδιότητα, του Γάλλου επιτρόπου στην Ελλάδα, ο οποίος αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο σίριαλ των ελληνικών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους τα τελευταία χρόνια και είναι βέβαιο ότι ο «απολογισμός» στις δηλώσεις του σήμερα θα έχει τη δική του σημασία. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σταϊκούρα, ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ χθες το βράδυ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.  

Το ελληνικό δημοσιονομικό «μέτωπο», άλλωστε, που απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη θητεία του κ. Μοσκοβισί παραμένει ενεργό με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, σε καλό κλίμα, αλλά με βαθμούς δυσκολίας: το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα και αναζητούνται μέχρι την τελευταία στιγμή, οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις γύρω από το δημοσιονομικό κενό που έχει εντοπιστεί για το 2020 με στόχο αυτό να «χαμηλώσει» από τα περίπου 800-900 εκατ. ευρώ που φέρεται να είχαν εντοπιστεί μετά την αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα σε χαμηλότερα και πιο διαχειρίσιμα επίπεδα για την ελληνική πλευρά. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόοδο τις τελευταίες μέρες στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, κυρίως ως προς τις ενστάσεις των θεσμών για τη δυναμική της εισπραξιμότητας των εσόδων.

Την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού επιβεβαίωνε  χθες και ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, κατά προτίμηση, θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με την κάλυψη του κενού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα πρέπει να το υποβάλλει στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει μέσα στο Νοέμβριο να υποβάλλει την έκθεση της για την πορεία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στόχος είναι η έκθεση αυτή να είναι καλή ώστε με αυτή την έκθεση στο τραπέζι να μπορέσει η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου μία πρώτη συμφωνία για την αλλαγή χρήσης των εσόδων από SMPs & ANFAs της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ για τον προϋπολογισμό του 2020.

Προς το παρόν, πλατφόρμα διαπραγμάτευσης είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 όπου δημιουργήθηκε «παράθυρο» αλλαγής χρήσης των εσόδων αυτών για «συμφωνημένες επενδύσεις». Αυτό το πλαίσιο είναι κάτι που φέρεται να το συζητούν ακόμη και οι πιο σκληροί του Eurogroup, και μένει να φανεί στην πορεία μέχρι μια τελική συμφωνία ποια θα είναι τελικά η ελαστικότητα που θα δείξει το Eurogroup στο αίτημα αυτό και υπό ποιους όρους.

Μέχρι στιγμής, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να συνταχθεί χωρίς να ενσωματώνονται τυχόν θετικές επιπτώσεις το 2020 από αλλαγή της χρήσης των συγκεκριμένων εσόδων και να κλείσει η καταρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό στη βάση των υπαρκτών δεδομένων με στόχο πάντα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και τον επόμενο χρόνο.

Πιερ Μοσκοβισίκρατικός προϋπολογισμόςδημοσιονομικά στοιχεία