Βούλιαξαν κατά 23 δισ. οι μισθοί από το 2008
Ελευθερία ΑρλαπάνουΤο «τσουνάμι» της ύφεσης και των μνημονίων σάρωσε τις αμοιβές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που βούλιαξαν κατά 23 δισ. ευρώ μέσα σε δέκα χρόνια, υπό το βάρος της ανεργίας και των μεγάλων περικοπών στα εισοδήματα των εργαζομένων. Κάθετη πτώση καταγράφηκε στην ίδια περίοδο -από τα τέλη του 2008 έως τα τέλη του 2017- και στην καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών που υποχώρησε κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, υπό το βάρος των περιοριστικών πολιτικών, της ανεργίας, της δραστικής περικοπής σε μισθούς και εισοδήματα, με τις επενδύσεις την ίδια ώρα να υποχωρούν στο μισό.
Η πορεία του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) και των συνιστωσών του είναι μια θλιβερή «ακτινογραφία» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στην ελληνική οικονομία, που καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος, «τρέχοντας» με σταθερά επιταχυνόμενους ρυθμούς, μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι και πραγματικά κρίσιμο στοίχημα για την αγορά, εντός και εκτός συνόρων: Η παραμονή του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικό έδαφος -στο οποίο παραμένει εδώ και έξι διαδοχικά τρίμηνα- και η εξασφάλιση επιταχυνόμενης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με ρυθμό τουλάχιστον 2,5% τον επόμενο χρόνο. Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2017. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά κατά 1,5% το 2017 αντί του 1,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η μικρή ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης οφείλεται στην υψηλότερη τελική καταναλωτική δαπάνη σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου, η οποία αυξήθηκε κατά 0,6% και δεν μειώθηκε κατά 0,2%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε σταθερές τιμές στα 179,14 δισ. ευρώ το 2017, από 231,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 όταν ξεκινούσε η κρίση, όπως αποτυπώνεται στα αναλυτικά και επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Δηλαδή μέσα σε δέκα χρόνια εξανεμίστηκε στην Ελλάδα ΑΕΠ που προσέγγισε τα 53 δισ. ευρώ, σε σταθερές τιμές, δηλαδή χάθηκε περίπου το 23% του εθνικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, υπό το βάρος της πρωτοφανούς σε ένταση αλλά και σε διάρκεια κρίση που χτύπησε το 2008 την ελληνική οικονομία και οδήγησε στην επιβολή τριών προγραμμάτων προσαρμογής μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Δραματικές επιπτώσεις
Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις τσέπες των Ελλήνων εργαζομένων και των ελληνικών νοικοκυριών αποτυπώνονται και στην πορεία των επιμέρους μεγεθών. Σε τρέχουσες τιμές:
- Η τελική καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών περιορίστηκε στα 118,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, από 159 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008.
- Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, ενδεικτικό μέγεθος για την επενδυτική δυναμική, περιορίστηκε στα 23,2 δισ. ευρώ το 2017 από 57,6 δισ. στο τέλος του 2017, καταγράφοντας πτώση 148% σε 10 χρόνια.
- Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκαν στα 59,6 δισ. ευρώ από 82,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008, καταγράφοντας πολύ μεγάλη πτώση της τάξης του 28%
Οι αριθμοί
- 179,14 ΔΙΣ. € ήταν το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2017, από 231,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 όταν ξεκινούσε η κρίση 40
- 40 ΔΙΣ. € υποχώρησε μέσα σε μία δεκαετία (από το 2008) η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών