Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στη φορολογία: Νέα κλίμακα στα εισοδήματα
Σπύρος ΔημητρέληςΜέσα στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτό το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί ότι θα λειτουργήσει αναπτυξιακά στην οικονομία.
Παράλληλα, εντός του 2020 έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθορίσουν και τις αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία ακινήτων, όπως στους φόρους μεταβίβασης και στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
Θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και κατά μία εκατοστιαία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται πάνω από τα 20.000 ευρώ.
Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:
- Αγαμος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
- Εγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ
- Εγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.
- Εγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.
- Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση, που φτάνει τα 1.300 ευρώ, θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.
- Αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος σε είδος, δηλαδή των παροχών σε είδος που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Στόχος των αλλαγών θα είναι η μείωση του φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν και τις επιχειρήσεις που δίνουν παροχές σε είδος (π.χ. εταιρικό ΙΧ).
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος θα «απαιτεί» η Εφορία από το 2020. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και του δηλωθέντος, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού των ηλεκτρονικών δαπανών που λείπουν από τους φορολογουμένους.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση.
- Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.
- Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και μάλιστα αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1-1-2006.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.
- Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το 40% της δαπάνης να εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.
- Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.
- Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.
- Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
Νέες αντικειμενικές με στόχο 500 εκατ
Μέχρι τον Μάιο του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Παράλληλα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων πρόκειται να επεκταθεί παντού. Αυτό σημαίνει επέκταση σε περισσότερες από 7.000 περιοχές του αντικειμενικού συστήματος. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται και πολλές οι οποίες γνωρίζουν σημαντική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές φορολογούνται με ελάχιστο ΕΝΦΙΑ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι εφόσον από την άσκηση της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών προκύψει δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή πρόσθετα φορολογικά έσοδα), τότε αυτός θα διατεθεί για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας στα ακίνητα. Υπολογίζεται ότι από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μπορεί να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως και 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:
- για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών να μην ακυρώσει την πρόσφατη μείωση του φόρου μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά και να γίνει η δεύτερη μείωση, προκειμένου συνολικά να ανέλθει στο 30% που είναι και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης,
- για την αναμόρφωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικών παροχών.
- Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Τρία χρόνια κι ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τον χαμό του Πέτρου Γιάμαλη εν ώρα εργασίας
- Οι τρεις περιοχές που χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ώρες - Live η πορεία της κακοκαιρίας Alexandros
- Πολυτεχνείο: Οι κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδηλώσεις
- Ημέρες καριέρας: Πάνω από 1.200 θέσεις προσφέρουν 40 επιχειρήσεις - Οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση