Οικονομία|30.11.2018 14:21

Αναδρομικά-συντάξεις: Δεκτές για λίγες μέρες οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Newsroom

Αντισυνταγματικός έχει κριθεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4386/2017 σε αρκετά από τα άρθρα του, σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους. 

Σύμφωνα με το ΣτΕ αλλά και τον Αλέξη Μητρόπουλο, όσοι αιτηθούν στον ΕΦΚΑ, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, θα δικαιούνται αναδρομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητρόπουλος έχει αναφέρει ότι η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση, καλούνται να επισπεύσουν τη διαδικασία, καθώς μετά τη δημοσίευσή της δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συζητηθεί στις 4/10/2017 προσφυγές φυσικών προσώπων και συλλογικοτήτων που είχαν ζητήσει την ακύρωση επιμέρους άρθρων του.

Οι διασκέψεις τής Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Οι αποφάσεις, επίσης, έχουν ήδη ληφθεί, με την καθαρογραφή τους να βρίσκεται στο τελικό στάδιο και να αναμένεται η δημοσίευσή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιστημονικής Ένωσης, μεγάλο τμήμα τού σκεπτικού των υπό έκδοση αποφάσεων αφιερώνεται στο ζήτημα της αναδρομικότητας των διεκδικήσεων για όσες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου κριθούν αντισυνταγματικές.

Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση

Για την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET.

Αμέσως μετά, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος θα σας επιτραπεί.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε.

Για την υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.

νόμος ΚατρούγκαλουαναδρομικάΕΦΚΑ