Φοροτεχνικός εξηγεί: Το αφορολόγητο «χτίζεται» µε πλαστικό χρήµα
Newsroom37 μέρες έχουµε ακόµα στη διάθεσή µας προκειµένου να «χτίσουµε» το αφορολόγητο και να µη βρεθούµε µπροστά σε άδικους και υπέρογκους φόρους επειδή αµελήσαµε και δεν φροντίσαµε οι δαπάνες µας να φαίνονται και να αποδεικνύονται. Αρχικά, να υπενθυµίσουµε ότι το αφορολόγητο «χτίζεται» κλιµακωτά, ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατος που έχουµε λάβει µέσα στο φορολογικό έτος.
Κατά συνέπεια, εάν, για παράδειγµα, το ετήσιο εισόδηµα που εισπράττουµε είναι έως 10.000 ευρώ, προερχόµενο από µισθούς ή συντάξεις ή από κατά κύριο επάγγελµα αγροτική δραστηριότητα, τότε το 10% αυτού του εισοδήµατος θα πρέπει να φροντίσουµε να αποδεικνύεται ότι έχει δαπανηθεί για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών µε εξόφληση αυτών µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, δηλαδή µε χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή µε άλλα µέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Άλλο µέσο ηλεκτρονικής συναλλαγής είναι η διατραπεζική µεταφορά χρηµάτων από λογαριασµό πελάτη σε λογαριασµό προµηθευτή κ.λπ.
Στην περίπτωση κατά την οποία το ετήσιο εισόδηµά µας κυµαίνεται από 10.001 έως 30.000ευρώ και προέρχεται από µισθούς ή συντάξεις ή από δραστηριότητα κατά κύριο επάγγελµα αγρότη, θα πρέπει να καλύψουµε ποσοστό της τάξεως του 15% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήµατος, όπως αναφέραµε νωρίτερα, και ποσοστό της τάξεως του 15% για ποσό εισοδήµατος από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ, µε δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες όλες µόνο µέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλου είδους ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειµένου να λάβουµε έκπτωση φόρου.
Εάν, δε, το ετήσιο εισόδηµα είναι άνω των 30.000 ευρώ, προερχόµενο επίσης από µισθούς ή συντάξεις, ή οι φορολογούµενοι είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, για να κατοχυρωθεί η έκπτωση του φόρου και να µη φορολογηθούµε θα πρέπει να έχουµε πραγµατοποιήσει δαπάνες της τάξεως του 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήµατός µας, της τάξεως του 15% για το τµήµα του εισοδήµατος από 10.001 έως „30.000 ευρώ και της τάξεως του 20% για το εισόδηµα που υπερβαίνει τα 30.001 ευρώ. Βεβαίως, να έχουµε υπόψη ότι το µέγιστο ποσό των δαπανών που µπορεί να µας δηµιουργήσει έκπτωση φόρου είναι τα 30.000 ευρώ – από αυτό το ποσό και πάνω δεν δίδεται κανένα όφελος.
Συνεχιζοντας, να δούµε ακόµα ένα παράδειγµα. Εστω φορολογούµενος µε ετήσιο εισόδηµα από µισθωτή εργασία 30.000 ευρώ, θα χρειαστεί αποδείξεις ύψους, για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα, 10.000 Χ 10%=1000, συν για τα επόµενα 20.000 ευρώ εισόδηµα, 20.000 Χ 15%= 3.000, άρα σύνολο 1.000+3.0000= 4.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες που εξαιρούνται και οι υποχρεώσεις τους
Στην περίπτωση που οι φορολογούµενοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούµενο ποσό δαπανών για να καλύψουν το αφορολόγητό τους, θα επιβαρυνθούν µε φόρο 22% επί της διαφοράς. ∆ηλαδή, στο παράδειγµά µας, εάν κάποιος έχει ετήσιο εισόδηµα 30.000 ευρώ και συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ θα πληρώσει 220 ευρώ. ∆ιότι, όπως είπαµε, χρειάζεται αποδείξεις για να καλύψει το αφορολόγητό του 4.000 ευρώ, κατά συνέπεια, 4.000-3.000=1.000 και άρα 1.000 Χ 22%=220 ευρώ ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει.
Η χρήση πλαστικού χρήµατος για το «χτίσιµο» του αφορολόγητου δεν είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούµενους, καθώς υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Από την υποχρέωση, λοιπόν, χρήσης ηλεκτρονικών µέσων πληρωµής και πληρωµών µε χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες εξαιρούνται όλοι οι φορολογούµενοι άνω των 70 ετών, τα άτοµα µε ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όλοι όσοι βρίσκονται σε δικαστική συµπαράσταση και οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται µε την κλίµακα από µισθωτή εργασία και συντάξεις.
Οι φορολογούµενοι που εµπίπτουν σε αυτές τις εξαιρέσεις έχουν υποχρέωση απέναντι στη φορολογική διοίκηση να προσκοµίσουν αποδείξεις στη φυσική τους µορφή, όπως δηλαδή τις συγκεντρώναµε παλαιότερα, τις συνηθισµένες χειρόγραφες αποδείξεις που δίνουν τα καταστήµατα. Το ποσό των αποδείξεων αυτών πρέπει και εδώ να είναι αντίστοιχο της κλίµακας που ισχύει και για τις ηλεκτρονικές. Προσοχή λοιπόν! Η απαλλαγή αφορά µόνο τη χρήση πλαστικού ή ηλεκτρονικού µέσου πληρωµής και όχι τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Οι φορολογούµενοι που απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων µε οποιονδήποτε τρόπο είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσοι διαµένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστηµα, καθώς και οι φυλακισµένοι.
Οι σύζυγοι µπορούν να βοηθούν ο ένας τον άλλον στο «χτίσιµο» του αφορολόγητου. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούµενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή µερών συµφώνου συµβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση µεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο µέρος του συµφώνου συµβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούµενου ποσού δαπανών. Αν ο ένας εκ των δύο συζύγων ή µερών συµφώνου συµβίωσης, αντίστοιχα, πραγµατοποιεί δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών αλλά δεν δικαιούται την προβλεπόµενη από τον νόµο µείωση φόρου, τότε το ποσό των δαπανών του προσώπου αυτού θα µεταφέρεται κατά την εκκαθάριση στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο µέρος του συµφώνου συµβίωσης που δικαιούται έκπτωση φόρου
* Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
- Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;