Οικονομία|29.11.2018 11:08

Πώς και πότε θα δοθεί το κοινωνικό µέρισµα - Κριτήρια και ποσά (πίνακας)

Γιάννης Φώσκολος

Την ερχόµενη Τρίτη 4 ∆εκεµβρίου αναµένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρµα αιτήσεων για το κοινωνικό µέρισµα του 2018, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 710 εκατοµµύρια ευρώ και θα διανεµηθεί σε 1,3-1,4 εκατοµµύρια νοικοκυριά, δηλαδή σε 3,5 εκατοµµύρια δικαιούχους.

Η πλατφόρµα koinonikomerisma.gr, που δηµιουργήθηκε πέρυσι από την Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ) για αυτόν τον σκοπό, είναι εκ νέου έτοιµη να υποδεχθεί τις αιτήσεις του 2018. Στόχος είναι το µέρισµα να εκταµιευθεί στις 14 ∆εκεµβρίου, ηµεροµηνία κοµβική -σύµφωνα µε πληροφορίες- και για την πληρωµή των αναδροµικών στα ειδικά µισθολόγια.

Η ΚΥΑ που θα οριοθετεί τις λεπτοµέρειες για το κοινωνικό µέρισµα θα δηµοσιευθεί µέχρι τη ∆ευτέρα και, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται, στο επικρατέστερο σενάριο, να «πατάει» πάνω στο επιτυχηµένο περσινό µοντέλο. Στόχος είναι άλλωστε να στηριχθούν τα οικονοµικά ευάλωτα νοικοκυριά, µε βάση το συνολικό εισόδηµά τους, την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και το ύψος της κινητής τους περιουσίας (καταθέσεις, µετοχές κ.λπ.).

Παραµετροποίηση Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψει παραµετροποίηση προς τα πάνω στα περιουσιακά κριτήρια, ώστε να µην αποκλειστούν δικαιούχοι λόγω των νέων αντικειµενικών αξιών (υπενθυµίζεται πως πέρυσι είχε τεθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας ακίνητης περιουσίας στα 120.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, µε προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως τα 180.000 ευρώ).

Αντίθετα, τα εισοδηµατικά όρια βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι αναµένεται να κυµαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. ∆ηλαδή, το ετήσιο ατοµικό εισόδηµα για µονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ περίπου, ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο µέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο µέλος. Αναλυτικά, το εν λόγω επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά µε ένα µέλος,
  • τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά),
  • τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και ένα ανήλικο (π.χ. ζευγάρι µε ένα παιδί),
  • τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή µε τρία ενήλικα µέλη (π.χ. ζευγάρι µε δύο παιδιά),
  • τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα µέλη και ένα ανήλικο τέκνο (π.χ. ζευγάρι µε τρία παιδιά)
  • τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή µε τέσσερα ενήλικα µέλη (π.χ. ζευγάρι µε τέσσερα παιδιά),
  • τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά µε πέντε ή περισσότερα ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα µέλη µε πέντε ή περισσότερα ανήλικα τέκνα (π.χ. ζευγάρι µε πέντε ή περισσότερα παιδιά).

Υπενθυµίζεται πως το περσινό µοντέλο, που αναµένεται να ακολουθηθεί σε µεγάλο βαθµό και φέτος, οριοθετούσε τρεις επιµέρους κλίµακες ποσών µέσα σε κάθε εισοδηµατική κατηγορία.

Έτσι, το νοικοκυριό µε ένα άτοµο δικαιούνταν µέρισµα 450 ευρώ, εφόσον το εισόδηµά του ήταν έως 5.000 ευρώ, ενώ δικαιούνταν 350 ευρώ αν είχε εισόδηµα 5.000-7.000 ευρώ και 250 ευρώ µε εισόδηµα 7.000-9.000 ευρώ. Αντίστοιχα κλιµακώνονταν σε τρεις βαθµίδες τα δικαιούµενα ποσά σε καθεµία από τις επτά προβλεπόµενες εισοδηµατικές κατηγορίες. Ειδικά κριτήρια ίσχυσαν για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά που έχουν άτοµο µε αναπηρία 67% και άνω.

Ακατάσχετο

Προσοχή, το κοινωνικό µέρισµα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και στο υπόλοιπο ∆ηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία ή τις τράπεζες, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης προνοιακής παροχής.

Υπενθυµίζεται πως πέρυσι στις 14 ∆εκεµβρίου πληρώθηκαν 1.313.148 νοικοκυριά που αντιστοιχούσαν σε 3.249.000 δικαιούχους, δηλαδή στο 
30% του πληθυσµού της χώρας. Το τελικό ύψος του συνολικού µερίσµατος ανήλθε σε 727 εκατ. ευρώ, µε µέσο ποσό καταβολής ανά εγκεκριµένη αίτηση στα 554 ευρώ.

Το πρόγραµµα οδήγησε πέρυσι στη µείωση του κατά κεφαλήν δείκτη φτώχειας για το 2017 κατά 1,4% για το σύνολο του πληθυσµού σε σχέση µε το 2016. Η µείωση ήταν µεγαλύτερη (1,6%) για τα παιδιά έως 18 ετών, καθώς και για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Οι αιτήσεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 3 εκατοµµύρια. Μόνο το πρώτο 48ωρο είχαν υποβληθεί πάνω από 1 εκατοµµύριο αιτήσεις.

αναδρομικάειδικά μισθολόγιακοινωνικό μέρισμα