Οικονομία|30.11.2018 13:16

Στο 4,27% έπεσε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Newsroom

Σηµαντική αποκλιµάκωση καταγράφεται στο κόστος δανεισµού για την Ελλάδα, αφού βρίσκεται στα χαµηλότερα επίπεδα του τελευταίου µήνα, µε την τάση να ακολουθεί τα επιτόκια στα οµόλογα στην Eυρωζώνη, αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς οι αναλυτές ποντάρουν στο ότι η πορεία αύξησης των επιτοκίων θα κινηθεί µε πιο αργό βηµατισµό.

Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς οµολόγου προσγειωνόταν χθες στην περιοχή του 4,27%, µε αναλυτές να επισηµαίνουν πως η κίνησή του τις επόµενες εβδοµάδες θα εξαρτηθεί σε σηµαντικό βαθµό από τις εξελίξεις στο ιταλικό «µέτωπο», αλλά και στην επιστροφή της εγχώριας αγοράς σε πιο ήρεµα νερά.

Χθες, πάντως, η θετική αποτίµηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας από τη Moody’s εκτιµάται από αναλυτές πως συνέβαλε θετικά στην πορεία της αγοράς µετοχών και οµολόγων. Σύµφωνα µε νέα ανάλυση της Moody’s, το σχέδιο της ΤτΕ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι πιστωτικά θετικό (credit positive).

Όπως επισηµαίνει ο οίκος αξιολόγησης, το σχέδιο κάνει λόγο για µεταφορά µεγάλου µέρους των NPEs που βρίσκονται στους ισολογισµούς των τραπεζών και ένα τµήµα των αναβαλλόµενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) σε ένα όχηµα ειδικού σκοπού (SPV).

Ο λόγος για τον οποίο κρίνει την πρόταση πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες είναι γιατί θεωρεί πως θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού και της κεφαλαιακής βάσης τους, χάρη στη χαµηλότερη αναλογία των αναβαλλόµενων φορολογικών πιστώσεων. Τα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα διαµορφώνονται στα περίπου 89 δισ. ευρώ (τον Ιούνιο) – ή στο 48% του συνόλου των δανείων στον ισολογισµό.

Εν τω µεταξύ, χθες σε δηµοσίευµά τους οι «Financial Times» αναφέρονται στο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και υποστηρίζουν πως η χώρα έχει βάλει φρένο στην επόµενη έκδοση οµολόγων, στον απόηχο της αναταραχής που έχει προκαλέσει η Ιταλία στις αγορές.

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, τραπεζίτες και αναλυτές ανησυχούν πως η Ελλάδα µπορεί να είναι απούσα από τις διεθνείς αγορές για λίγους µήνες 

ελληνικό ομόλογοMoody'sΤράπεζα της Ελλάδος