Οικονομία|19.10.2018 00:12

Τα boutique hotels είναι η νέα μόδα της κτηματαγοράς

Δημήτρης Δελεβέγκος

Τα boutique hotels, τα ξενοδοχεία με μικρό αριθμό δωματίων που σπάνια ξεπερνάει τα 100, αλλά δεν είναι χαμηλότερος από 10, είναι, αναμφισβήτητα, μία από τις αναδυόμενες τάσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων που επιχειρεί να βρει το βηματισμό της, μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Οι κορυφαίες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, όπου οι εισπράξεις, κατά το εννεάμηνο του 2017, διαμορφώθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περίπου 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με το μεγάλο απόθεμα παλαιών βιοτεχνικών κτηρίων τροφοδοτούν το κύμα των μικρών αυτών, οικογενειακού χαρακτήρα, ξενοδοχείων. Δεν είναι τυχαίο ότι στον μεγαλύτερο, παγκοσμίως, ιστότοπο διαδικτυακών κρατήσεων, στην λίστα των πέντε καλύτερων καταλυμάτων σε όλη την Αθήνα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κατηγορίας, ανήκουν δύο boutique hotels, βάσει των επαληθευμένων σχολίων που έχουν διατυπώσει πραγματικοί πελάτες τους.

Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια

Στο ιστορικό κέντρο και το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, την περιοχή που περικλείεται από τους οδικούς άξονες των οδών Σταδίου, Μητροπόλεως και Αθηνάς, με κορυφές του νοητού «τριγώνου» τις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου και Ομονοίας, ολοένα και περισσότερες εγκαταλελειμμένες αποθήκες και χώροι παλαιών βιοτεχνών ή εισαγωγέων-εμπόρων, μετατρέπονται σε boutique hotels. Η τάση αυτή είναι φανερή και εκτός του αθηναϊκού down town.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, το συγκριτικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων καταλυμάτων είναι ότι μεγιστοποιούν την εμπειρία του ταξιδιώτη, διαθέτουν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Το μικρό μέγεθός τους, ενθαρρύνει την αξιοποίηση παλαιών αποθηκών ή νεοκλασικών κτηρίων, καθώς απαιτούνται εργασίες ανακαίνισης των οποίων το κόστος είναι συνήθως διαχειρίσιμο. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται οφέλη τόσο για ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων όσο και για τους επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Η”, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα γίνουν γνωστά τα σχέδια εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων για την υλοποίηση δύο ακόμη boutique hotels στο κέντρο της Αθήνας για τα οποία θα επιδιωχθεί να προσελκυστούν επενδυτικά κεφάλαια. Παράγοντες της αγοράς, κάνουν λόγο για σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία, εάν ληφθεί υπόψη η συνεχής άνοδος του τουρισμού, όπως και το μεγάλο απόθεμα αναξιοποίητων χώρων σε πολύ καλή τοποθεσία και σε μεγάλη εγγύτητα με σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Οι περιπτώσεις, εξάλλου, των μικρών αστικών ξενοδοχείων που στέφθηκαν με επιτυχία είναι πολυάριθμες. Μία από αυτές είναι το Zillers Athens Boutique Hotel, που ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες Κώστα Βλαχογιάννη και Θάνο Μπαμπανέλο και στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως 54 που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ το 1895. Πρόκειται για ένα, από τα συνολικά δύο boutique hotels που συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των χρηστών της πλατφόρμας Booking.com, ως ένα από πέντε κορυφαία καταλύματα της Αθήνας. Διαθέτει συνολικά δέκα δωμάτια.

Μικρό αστικό ξενοδοχείο, 45 δωματίων, σχεδιάζει και η τεχνική εταιρεία Intrakat, η οποία έχει υπογράψει 20ετή σύμβαση μίσθωσης για το διατηρητέο κτήριο επί των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής μέσω διαγωνισμού που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Στο παρελθόν, το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 4.160 τ.μ., στέγαζε εμπορικά καταστήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια παραμένει κενό. Αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2019, με την Intrakat, μέσω της εταιρείας Inestia, να διαχειρίζεται ένα ακόμη boutique hotel, το O&B στην περιοχή του Ψυρρή.

Στη συγκεκριμένη αγορά έχει επενδύσει και η Coco-mat, η οποία έχει αναπτύξει στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, boutique hotel με 39 δωμάτια και σουίτες. Το, πέντε επιπέδων, κτήριο «αντικατέστησε» πολυκατοικία που χρονολογείται από το 1935.

Και μπορεί η Αθήνα να κρατά τα σκήπτρα ως προς τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, ωστόσο αξιοσημείωτες επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα εμφανίζουν και άλλες μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο η οικογένεια της πρώην Νομάρχη και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βαγγελιώς Σχοιναράκη μετέτρεψε σε boutique hotel, με έξι σουίτες, το ακίνητο, όπου επί τουρκοκρατίας βρισκόταν η κατοικία του πρώτου Αγά της πόλης.

Στο Αγρίνιο σε boutique hotel, 17 δωματίων, έχει μετατραπεί παλαιά κατοικία, των αρχών της δεκαετίας του 1920, που συστεγαζόταν με αποθήκες καπνού.

ξενοδοχείακτηματαγοράboutique hotels