Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές εξαγωγές – Τι εμποδίζει την ανάπτυξή τους
Γιώργος ΜανέτταςΑισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά εμφανίζεται η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας πως τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες αγορές είναι ενθαρρυντικά. Όπως ανέφερε η κυρία Σακελλαρίδη στο πλαίσιο εκδήλωσης, οι οιωνοί είναι θετικοί και υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης απόφασης της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με τους εμπορεύσιμους κινδύνους για τις εξαγωγικές πιστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020.
«Η απόφαση της Κομισιόν θέτει τις βάσεις για έναν καινούριο κύκλο ανόδου. Ένα τεράστιο εμπόδιο, το οποίο υπέσκαπτε την ανταγωνιστικότητα και επιβάρυνε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων αίρεται προς όφελος της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Σακελλαρίδη σημείωσε ακόμη πως υπάρχει πρόοδος στα θέματα της φορολογίας και κυρίως τη διάθεση που δείχνουν οι αρμόδιοι υπουργοί να άρουν τα εμπόδια και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των Εξαγωγέων ενώ τόνισε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η τακτική της κυβέρνησης να ανοίξει διάλογο με τους φορείς της εξωστρέφειας.
«Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρεία του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν εξαιρετικά παραγωγική και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, η πρόεδρος του ΠΣΕ επεσήμανε πως δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τις τεράστιες προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν εντός και εκτός συνόρων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και στο Brexit.
Κλείνοντας, η κυρία Σακελλαρίδη στάθηκε στα επίπεδα απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τα οποία όπως είπε είναι κατώτερα των προσδοκιών εξαιτίας της αδυναμίας των ΜμΕ να συνεισφέρουν τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται για την ένταξή τους στα προγράμματα αυτά.
«Είναι αναγκαίο να διευρυνθούν οι επιλέξιμες δαπάνες, ώστε να ενταχθούν και οι δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων την πληρωμή συμβούλου που θα αναλάβει την κατάρτιση του φακέλου, την προβολή του brand name των ελληνικών προϊόντων, το κόστος για την προώθηση των προϊόντων στις τρίτες αγορές, πέρα από τη συμμετοχής στις εμπορικές εκθέσεις καθώς και τα κόστη για τη διείσδυση και διανομή στο εξωτερικό», τόνισε.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών