Βουλγαρία: Πέντε μνηστήρες για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε
Εύρης ΤσουμήςΗ Βουλγαρία τρέχει την υλοποίηση του μεγάλου πρότζεκτ για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Μπέλενε. Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πέντε εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την υλοποίηση του πρότζεκτ, επισημαίνοντας πως μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό.
Όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενζούκα Πέτκοβα, από τις συνολικά 13 εταιρείες που είχαν υποβάλει πρόταση στο πρώτο στάδιο για να συμμετέχουν στο έργο έχουν προεπιλεγεί η ρωσική εταιρεία Rosatom, η κορεατικη Hydro & Nuclear Power (KHNP), η κινέζικη CNNC, η γαλλική Framatome και η αμερικανική General Electric. Οι πέντε εταιρείες, υπογράμμισε η υπουργός, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Τόνισε επίσης ότι η ρωσική, η κορεατική και η κινέζικη εταιρεία ενδιαφέρονται για να αποτελέσουν στρατηγικούς επενδυτές του έργου, η γαλλική εταιρεία επιθυμεί να προμηθεύσει τα συστήματα ασφαλείας και να χρηματοδοτήσει το μερίδιο της συμμετοχής της και η αμερικανική εταιρεία επιθυμεί να κατασκευάσει στρόβιλους και άλλο εξοπλισμό χρηματοδοτώντας, επίσης, το μερίδιο συμμετοχής της.
Οι πέντε εταιρείες επιλέχθηκαν με βάση την εμπειρία τους στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, την οικονομική τους σταθερότητα και την υψηλή πιστοληπτική τους ικανότητα. «Αναμφίβολα, αυτές είναι εταιρείες που είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών της πυρηνική βιομηχανία ενέργειας», δήλωσε η κ. Πέτκοβα.
Μέχρι το Μάιο του 2020
Πριν από τα τέλη Ιανουαρίου 2020, θα ζητηθεί σε κάθε μία από αυτές τις εταιρείες να υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας, και, στη συνέχεια, θα λάβουν τις πληροφορίες για το έργο. Οι πρώτες δεσμευτικές προσφορές θα είναι έτοιμες στις αρχές Μαΐου 2020.
Πιο έτοιμη απ΄ όλες αυτές τις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δείχνει να είναι η ρωσική Rosatom. Ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής επιχείρησης Κύριλ Κομαρόφ έσπευσε μέσα στο καλοκαίρι να δηλώσει πως η Rosatom είναι έτοιμη να συμμετάσχει με οποιαδήποτε μορφή στην κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας Μπέλενε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πυρηνική μονάδα στο Μπέλενε, υπολογίζεται ότι θα παράγει 2.000 μεγαβάτ και εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιστορία... 40 χρόνων
Το σχέδιο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε έχει προϊστορία σχεδόν… 40 χρόνων. Μέχρι τώρα οδηγήθηκε τουλάχιστον μια φορά οδηγήθηκε σε ναυάγιο εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστος του.
Το 2006 η εταιρεία «Atomstroiexport», που είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rosatom, είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε. Όμως το 2009 το έργο σταμάτησε και το Μάρτιο του 2012 η Σόφια ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού. Αιτία εκτός όλων των άλλων ήταν και οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί από ΕΕ και ΗΠΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία.
Τα τελευταία χρόνια η βουλγαρική κυβέρνηση άλλαξε ρότα και αποφάσισε να προχωρήσει στο έργο με ιδιωτικά κεφάλαια. Η επανεκκίνηση έγινε το 2018 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος είχε δηλώσει πως η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή θα γινόταν με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Τον περασμένο Μάρτιο η «Εθνική Εταιρία Ηλεκτρισμού» της Βουλγαρίας έστειλε πρόσκληση για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε βάση των αρχών της ελεύθερης αγοράς χωρίς κρατικές εγγυήσεις.
Η πρόσκληση για τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ενδιαφέρον της για το έργο εκδήλωσε ακόμα και η Βόρεια Μακεδονία αξιωματούχοι της οποίας επισήμαναν πως η χώρα είναι διατεθειμένη να επενδύσει μέχρι και δύο δισ. ευρώ στο πρότζεκτ προκειμένου να έχει δικαιώματα στην παραγόμενη ενέργεια. Παράλληλα στις αρχές του καλοκαιρού η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας συναντήθηκε με τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για θέματα Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νέναντ Πόποβιτς με τον οποίο συζήτησαν και το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας Πέταρ Ιλίεφ συναντήθηκε με εκπροσώπους ουγγρικών εταιρειών οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κομμάτια του έργου.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ