Οικονομία | 06.01.2020 21:17

Γραφειοκρατία, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις επενδύσεις

Γιώργος Μανέττας

«Ζει και βασιλεύει» η γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η λειτουργία του Δημοσίου Τομέα εξακολουθεί να εμποδίζει και να υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πολλοί επιχειρηματίες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εκπροσώπους του Τύπου αλλά και δημόσια δεν παύουν να στηλιτεύουν τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, οι οποίες παραμένουν ο «μεγάλος βραχνάς» στην προώθηση νέων επενδύσεων.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ομίλου METRO, Αριστοτέλης Παντελιάδης, μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους δεν «μάσησε τα λόγια του», λέγοντας πως η γραφειοκρατία είναι ο βασικός λόγος που η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη για τους ξένους επενδυτές.

Ο γνωστός λιανέμπορος στηλίτευσε τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, και ειδικά κάποιων υπηρεσιών, οι οποίες όπως είπε καθυστερούν αδικαιολόγητα να ολοκληρώσουν την έκδοση αδειών ενώ άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι υπάλληλοι θέλουν το κάτι… παραπάνω για να προχωρήσουν γρηγορότερα τις υποθέσεις αυτές. «Εδώ βρίσκουμε απλωμένα χέρια…», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως ο λόγος που η επέκταση του δικτύου των My Market δεν έχει προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους του Τύπου να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μηχανικοί του ομίλου του, να εξασφαλίσουν μια άδεια καταστήματος από την πολεοδομία. «Οι καθυστερήσεις», όπως είπε, «είναι απίστευτές, όπως και οι λόγοι των καθυστερήσεων αλλά και οι τρόποι που παραβιάζονται οι κανόνες». Για να συμπληρώσει πως πρόσφατα δημοτική αρχή σε περιοχή που θέλει να λειτουργήσει νέο κατάστημα του ζήτησε ένα δικαιολογητικό που δεν έχει ζητηθεί ποτέ από καμία άλλη δημοτική αρχή στην χώρα. Ανάλογα περιστατικά, τόνισε, υπάρχουν και σε πολλές ακόμη υπηρεσίες του Κράτους.

Ο κ. Παντελιάδης επεσήμανε πως η γραφειοκρατία εξακολουθεί να ταλανίζει και να υπονομεύει την ανάπτυξη, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της. Ανέφερε μάλιστα πως αντί το πρόβλημα να επιλύεται, χειροτερεύει παρά την ειλικρινή πρόθεση που μπορεί να υπάρχει. «Κάθε κυβέρνηση που βγαίνει τα τελευταία 20 χρόνια παίρνει μέτρα με την ειλικρινή πρόθεση να απλοποιήσει το καθεστώς έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αποτυγχάνει πλήρως», παρατήρησε σκωπτικά.

Η γραφειοκρατία αναφέρεται και από τους ξένους επενδυτές ως ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία αποτελεί αυτόνομο μέρος του ευρύτερου προγράμματος EY Attractiveness Survey Europe, το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον αξιολογείται από τους ξένους επενδυτές ως ένα ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας, μαζί με την χρηματοδότηση και την φορολογία επιχειρήσεων. Μάλιστα, το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον συγκέντρωσε τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις του συνόλου του δείγματος (67%), σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν στην ερώτηση.

Την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία υπογράμμισε στάθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει τόσο ευήκοα ώτα. Υπάρχει μια κυβέρνηση, όπως είπε, που «ακούει» και έχει τη διάθεση να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να δώσει λύσεις, σε θέματα όπως οι υψηλοί φόροι και το μη μισθοδοτικό κόστος, με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα υποχώρησε δυο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα στην ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2019 του World Economic Forum (WEF). Ειδικότερα, η χώρα μας κατέλαβε «έπεσε» στην 59η θέση μεταξύ 141 χωρών παγκοσμίως από την 57η θέση που κατείχε το 2018.

επενδύσειςανάπτυξηοικονομίαγραφειοκρατία