Οικονομία|25.10.2018 12:31

«Στο κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Newsroom

Το κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές αποτυπώνεται στη νέα κατρακύλα των ασιατικών χρηματιστηρίων αλλά και της βουτιάς που κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες.

Με μεγάλη πτώση 3,72% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, αποσταθεροποιημένο μετά τη βουτιά που κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ χθες, σε ένα κλίμα ανησυχίας των παγκόσμιων αγορών, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων και των πολλαπλών γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,72%, καταγράφοντας απώλειες 822,45 μονάδων για να κλείσει στις 21.268,73 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 3%.

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 24.583,42 μονάδες, μειωμένος κατά 608,01 μονάδες (-2,41% ).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 4,43% ή 329,14 μονάδες στις 7.108,40 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.656,10 μονάδες, με πτώση -3,09% ή -84,59 μονάδες.

Αντιθέτως, ανοδικές τάσεις επικρατούν αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, παρά την πτωτική του εκκίνηση, να λαμβάνει στη συνέχεια ώθηση από τις τράπεζες που ανακάμπτουν.

Την Αθήνα, κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, στηρίζει και η αισιοδοξία που επικρατεί στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου για στροφή της Ρώμης, στον απόηχο των δηλώσεων του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου.

Οι μεγάλοι ηττημένοι

Οι εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρονικών ειδών ήταν ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας στις αγορές της Ασίας, που βυθίζονται η μιά μετά την άλλη σε bear market, με απώλειες άνω του 20% από το εφετινό ζενίθ του. Σε αυτό το στάδιο βρίσκεται ήδη ο δείκτης της περιοχής MSCI Asia Pacific Ιndex, εξαιτίας της μεγάλης αιμορραγίας των κινεζικών μετοχών από τις αρχές του έτους. Στην Ευρώπη το άνοιγμα των συνεδριάσεων χαρακτηρίζεται από νευρικότητα.

Το ισχυρότερο σφυροκόπημα δέχθηκε σήμερα ο Nikkei 225 στο Τόκιο με πτώση 3,9%, η οποία τον οδήγησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Η Sony είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 5%, ενώ η εταιρεία ρομποτικής Fanuc σημείωσε πτώση 4,1%.

Στην κορεατική αγορά η Samsung με απώλειες 3,8% βυθίστηκε σε χαμηλά ενάμιση έτους. Η κορυφαία, βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρεία της Νοτίου Κορέας, δέχεται πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για τις πωλήσεις μικροεπεξεργαστών μνήμης, αλλά και για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά των έξυπνων κινητών. Ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε 2,2% και πλεόν απέχει 21% από τα υψηλά της 29ης Ιανουαρίου. Είναι δηλαδή και αυτός επισήμος σε bear market.

Στο Χονγκ Κονγκ με την διαδικτυακή Tencent να υποχωρεί 3,2% ο Hang Seng σημείωσε πτώση 1,27%. Χθες το βράδυ στη Wall Street βουτιά είχε κάνει και η Alibaba. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης κινεζικών εισηγμένων στην αμερικανική αγορά BNY Mellon China Select έχει υποχωρήσει 16% από τις αρχές του μήνα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τον αντίκτυπο του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου. 

Στη Γηραιά Ήπειρο οι επενδυτές αντιδρούν- μέχρι στιγμής- με ελαφρά νευρικότητα. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,5% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι στο -0,3%. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,7%.

διεθνείς αγορέςχρηματιστήριοασιατικά χρηματιστήρια