Οικονομία|22.01.2020 16:29

Με το βλέμμα στις φοροελαφρύνσεις «τρέχουν» οι συζητήσεις με τους θεσμούς

Ελευθερία Αρλαπάνου

Τις ελληνικές προτάσεις για τρία κρίσιμα θέματα στο σύνθετο γαϊτανάκι της διαβούλευσης με τους θεσμούς για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει κατέθεσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους επικεφαλής των θεσμών με τους οποίους είχε συνάντηση στην Αθήνα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την 5η αξιολόγηση.

Τα τρία θέματα, δηλαδή η αλλαγή χρήσης των κερδών από ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs & SMPs) για επενδύσεις, η δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων, η διεκδίκηση να μην υπολογίζονται στα δημοσιονομικά (κατά πρόγραμμα) περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτουν ως ανάγκη για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών, είναι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό μέτωπο και επ΄ αυτών τέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι. Στο τραπέζι, βέβαια, βρίσκεται ήδη και από τις προηγούμενες επαφές που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε ανώτατο επίπεδο με τους πιστωτές, το συνολικό αίτημα της Αθήνας για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2 – 2,5% του ΑΕΠ καθώς και το ενδεχόμενο νέας μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του 2020 «εφόσον προκύψει, με ασφάλεια, υπερπλεόνασμα».

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η σχετική συζήτηση για τα δύο τελευταία αυτά ζητήματα θα πάρει την τελική ευθεία από την Άνοιξη και μετά, καθώς θα υπάρχουν τότε στο τραπέζι οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2019, στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για την εξέλιξη της ανάπτυξης στην κρίσιμη φετινή χρονιά. Σχετικά με τα περσινά στοιχεία σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στην ανάπτυξη φαίνεται πως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της πλευράς των θεσμών συγκλίνουν. Κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως σχολιάζουν ανώτερες πηγές είναι η εξασφάλιση δημοσιονομικών περιθωρίων για να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει χαραχθεί στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, προκειμένου να τονωθεί σταδιακά η πραγματική οικονομία.

Αύριο στις συναντήσεις με τους θεσμούς βρίσκονται επί τάπητος τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο είναι στο επίκεντρο της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή όπου αναμένεται να εκδώσουν οι θεσμοί και σχετικό ανακοινωθέν. Σήμερα εξετάστηκε σειρά θεμάτων πέραν των δημοσιονομικών. Μεταξύ αυτών η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ζητήματα σχετικά με τη στελέχωση, την ψηφιακή εξέλιξη και το βαθμολόγιο στην ΑΑΔΕ. Εντός του πλαισίου των συζητήσεων βρίσκεται και η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που εντάσσεται φυσικά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί με μια συνολική πολιτική συμφωνία εντός του έτους.

υπουργείο ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας