Οικονομία|24.01.2020 18:54

Ασφαλιστικό - Μισθοί: Κέρδη έως 27,3 ευρώ το μήνα για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Γιάννης Φώσκολος

Από 1η Ιουνίου 2020 έρχεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες. Η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56% μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην ασφάλιση. Η μείωση θα μοιραστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει για τη 13η σύνταξη

Διαβάστε ακόμη: Αναδρομικές αυξήσεις έως 48% για 300.000 συνταξιούχους

Διαβάστε ακόμη: Νέες εισφορές: Στα 220 ευρώ η ελάχιστη κλίμακα

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις: Οι δύο ταχύτητες των νέων συντελεστών

Το άρθρο 48 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου καθορίζει το πρώτο βήμα για την μείωση των εισφορών εργοδότη – εργαζομένου. Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Τις αυξήσεις θα καρπωθούν από τον Ιούνιο 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί με πλήρη απασχόληση. Το μέτρο δεν αφορά μισθωτούς που εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα. Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

Αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο και στις εισφορές των μισθωτών:

  • Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και ορίζεται στο ποσό των 6.500 ευρώ «αναπροσαρμοζόμενο κατ έτος με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του 2».
  • Εντάσσονται ως μισθωτοί ασφαλισμένοι οι διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των Εταιρειών πλην ΙΚΕ καθώς και όσοι υπάγονταν στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ ως μισθωτοί – ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών.

μισθωτοίμισθοίασφαλιστικό νομοσχέδιο