Φέτα: Κινδυνεύει να χάσει την προστασία στη Σιγκαπούρη ύστερα από ένσταση Αμερικανών
Γιώργος ΜανέτταςΑπανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται τελευταία η φέτα. Το διάσημο ελληνικό τυρί μετά τους δασμούς στις ΗΠΑ κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς προστασίας που κατοχύρωσε με μεγάλο κόπο πριν από λίγους μόλις μήνες στην Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της διμερής συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα της Ασίας με την ΕΕ. Οι ΗΠΑ μέσω του Οργανισμού Εξαγωγών (US Dairy Council Export) υπέβαλαν ένσταση στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης και επιδιώκουν να άρουν την προστασία, προκειμένου να μπορούν οι παραγωγοί τους να εξάγουν στην χώρα, χρησιμοποιώντας ελεύθερα την επωνυμία φέτα.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, οι Αμερικανοί αξιοποίησαν την νομοθεσία και υπέβαλλαν ένταση, ζητώντας να χρησιμοποιείται ελεύθερα απ’ όλους τους παραγωγούς η εμπορική ονομασία φέτα. Είχε προηγηθεί μια ακόμη ένταση πριν την υπογραφή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και Σιγκαπούρης, η οποία απορρίφθηκε.
Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κρύβουν πως ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που θεωρούν πως θα ασκηθούν από την αμερικάνικη πλευρά στην τοπική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν και εξάγουν τυρί τύπου φέτας σε αρκετές χώρες του κόσμου και θέλουν να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν την επωνυμία φέτα, όπως κάνουν και στην αμερικάνικη αγορά.
Ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη, ετοιμάζεται να καταθέσει υπόμνημα στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης ενώ θα επιχειρήσει να εμπλέξει και το τοπικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η Σιγκαπούρη είναι κρίσιμης σημασίας αγορά λόγω του κομβικού ρόλου που παίζει στο εμπόριο της περιοχής. «Μπορεί να είναι μικρή χώρα, ωστόσο είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Από εκεί όπως λέει, διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων στην Αυστραλία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, θα μπορούσε να δώσει επιχειρήματα σε όσους μελλοντικά θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την «ελληνικότητα» της φέτας σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα επιδιώξει να υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος έχει χάσει ήδη την προστασίας της φέτας στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, του Καναδά και του Βιετνάμ. Μόνο στην Κίνα και στην Ιαπωνία, όπως σπεύδει να τονίσει καταφέραμε να κατοχυρώσουμε την προστασία της.
«Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, προσθέτοντας πως την όλη υπόθεση παρακολουθεί στενά και η ελληνική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την διατήρηση ή την κατάργηση των δασμών που επιβλήθηκαν στην φέτα τον περασμένο Οκτώβριο. Η αβεβαιότητα επηρεάζει ήδη τους Έλληνες παραγωγούς που βλέπουν τις νέες παραγγελίες από την αμερικάνικη αγορά να μειώνονται αισθητά, την ώρα που τα αποθέματα αρχίζουν σταδιακά να εξαντλούνται. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κατάσταση στην ελληνική αγορά παραμένει δύσκολη, παρ’ ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ