Οικονομία | 05.12.2018 13:37

Airbnb και τουρισµός αυξάνουν τις τιµές

Newsroom

Τα πέτρινα χρόνια φαίνεται ότι έχουν οριστικά παρέλθει για τους µεσίτες, οι οποίοι συναντούν, πλέον, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε την έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας (ETE) για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, που διενεργήθηκε σε 200 εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, τέσσερις στους 10 µεσίτες αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενεργού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο προέρχεται από το εξωτερικό σε ποσοστό 60%.

Μερίδα του λέοντος

Σύµφωνα µε την έρευνα της ETE, η ραγδαία διείσδυση των βραχυχρόνιων µισθώσεων, στις οποίες η Airbnb καταλαµβάνει τη µερίδα του λέοντος, αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους λόγους για την άνοδο της ζήτησης και των τιµών των ακινήτων. Ταυτόχρονα, το καθεστώς της Χρυσής Βίζας, δηλαδή η χορήγηση άδειας διαµονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, αποτελεί γερή τονωτική ένεση της ελληνικής κτηµαταγοράς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι -εύλογα- πιο έκδηλο για τους µεσίτες στην κατηγορία των τουριστικών ακινήτων, που ευνοείται από τον διπλασιασµό των τουριστικών ροών τα τελευταία έξι χρόνια. Την τάση αυτή, όπως προκύπτει από την έρευνα, επιβεβαιώνουν οι ροές των άµεσων ξένων επενδύσεων, καθώς το 6,4% των ξένων κεφαλαίων της τελευταίας εξαετίας αφορά τουριστικές επενδύσεις, ποσοστό που διαµορφωνόταν στο 1,5%, κατά µέσο όρο, την προηγούµενη δεκαετία. Μάλιστα, η τάση αυτή είναι πιο έντονη στην Αττική, όπου η συντριπτική πλειονότητα των µεσιτών διαβλέπει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο λόγος; Η σηµαντική αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 78% το διάστηµα 2013-2018, από 43% στην υπόλοιπη χώρα.

Στον αντίποδα, το ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον εµφανίζεται χαµηλό για τα επαγγελµατικά ακίνητα τόσο στην Αττική όσο και στη λοιπή χώρα (καλύπτοντας περίπου 20%-25% της αγοράς) και προέρχεται κυρίως από Ελληνες επενδυτές, που καλύπτουν το 75% της αγοράς. Μπορεί όµως, η ζήτηση να είναι χαµηλή, όµως, όπως αναφέρει η έρευνα, υφίσταται έντονη άµεση ανάγκη κατασκευής καλής ποιότητας χώρων, οι οποίοι, αυτή τη στιγµή, καλύπτουν µόλις το 6% του διαθέσιµου αποθέµατος.

Ως εκ τούτου, ένας στους δύο µεσίτες θεωρεί ότι υφίσταται άµεσο επενδυτικό ενδιαφέρον για ποιοτικά ακίνητα, ενώ ποσοστό µόλις 20% βλέπει ζήτηση για ακίνητα στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο, σύµφωνα µε τους µεσίτες, να υλοποιηθούν νέες, υψηλής ποιότητας, κατασκευές µε στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το υφιστάµενο διαθέσιµο απόθεµα εµφανίζεται να αποτελείται κατά το ήµισυ από υψηλής ποιότητας ιδιοκτησίες και κατά το έτερο ήµισυ από µέτριας ή χαµηλής κλάσης ακίνητα. Πάντως, οι µικρές κατοικίες στην Αττική µονοπωλούν, σχεδόν, το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ για τα µεγάλα σπίτια, κυρίως στην περιφέρεια, η ζήτηση είναι χαµηλή και προέρχεται από το εξωτερικό.

Ανάκαµψη

Σύµφωνα µε την έρευνα, έπειτα από δέκα χρόνια πτωτικής πορείας, που άγγιξε το 45%, η ελληνική αγορά ακινήτων εµφανίζει ορατά σηµάδια ανάκαµψης. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, οι τιµές όλων των κατηγοριών ακινήτων αυξήθηκαν 2,5% για τις κατοικίες το τρίτο τρίµηνο 2018, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2017. Αλλά και οι νέες άδειες για κατοικίες επέστρεψαν σε ανοδική πορεία, έχοντας αυξηθεί σε ποσοστό 15% σωρευτικά την τελευταία διετία, έναντι πτώσης 93% το διάστηµα 2006-2015. Με βάση τα δεδοµένα αυτά, σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα, το 54% των παραγόντων της αγοράς συµφωνεί ότι θα υπάρχει σηµαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, αυτή τη στιγµή, παραµένει λανθάνον, εν υπνώσει, και γι’ αυτό, σύµφωνα µε την έρευνα, προκειµένου να πυροδοτηθούν νέες επενδύσεις απαιτούνται δύο παράγοντες: Η εγκαθίδρυση σταθερού φορολογικού πλαισίου, κυρίως όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εταιρειών ακίνητης περιουσίας, και η ολοκλήρωση του κτηµατολογίου.

Airbnb