Στην Αθήνα σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ελευθερία ΑρλαπάνουΜηνύματα πολλών ταχυτήτων για την ελληνική οικονομία από το μέτωπο των Ευρωπαίων πιστωτών αναμένονται τις επόμενες μέρες καθώς εντείνονται οι επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τις ελληνικές διεκδικήσεις στο πεδίο των δημοσιονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη δυνατότητα φοροελαφρύνσεων και δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης. Σήμερα την Αθήνα επισκέπτεται ο πρώην Ισπανός υπουργός Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος που θα είναι ομιλητής, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε ημερίδα που διοργανώνει το ΙΟΒΕ στην Αθήνα. Την Πέμπτη το δικό του στίγμα θα δώσει ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι που θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ενώ την ίδια ημέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το EuroWorkingGroup, αποτιμώντας τις εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση.
Το μήνυμα που αναμένεται να δώσει ο ντε Γκίντος, σε λίγη ώρα στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS) με θέμα: «Τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι προοπτικές για την Ελλάδα», έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά όσο και για την εξέλιξη το χρηματοπιστωτικού τομέα ειδικά. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα. Μέχρις ώρας η ηγεσία της ΕΚΤ, πλέον υπό την Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως διάκειται με θετικό τρόπο στις ελληνικές διεκδικήσεις για χαλάρωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Άλλωστε πριν λίγο καιρό υπήρξε και συνάντηση κορυφής της κ. Λαγκάρντ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο του αποχαιρετιστήριου δείπνου που διοργάνωσε η ΕΚΤ προς τιμή του Μπενουά Κερέ. Στη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις μιας εποικοδομητικής διαβούλευσης με την ηγεσία της ΕΚΤ ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για τα ελληνικά αιτήματα και εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων τους επόμενους μήνες για την ελληνική οικονομία.
Όπως έγραψε η Ημερησία στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής οι συζητήσεις και οι διεργασίες πυκνώνουν τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι τεχνοκράτες πιάνουν μολύβι και χαρτί για την ποσοτικοποίηση των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί η Αθήνα για να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για ελαφρύνσεις φόρων κατά τη διετία 2021 – 2022 με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για σημαντικές αποφάσεις από την Άνοιξη και μετά. Στόχος είναι μέχρι το Eurogroup στις 18 Μαίου να έχουν τεθεί οι βάσεις για μια συνολική πολιτική συμφωνία στις αρχές του καλοκαιριού, με σημαντικό ορόσημο το Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Ο προβληματισμός βέβαια έγκειται στο εάν μέχρι τότε θα είναι όλα έτοιμα και εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές κινηθούν για μια ακόμη φορά στη λογική του δεν κλείνει τίποτα εάν δεν κλείσουν όλα μαζί, δίνοντας παράταση στις οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε σενάριο φαίνεται πως κοινή επιδίωξη όλων είναι να εξεταστούν τα ρεαλιστικά περιθώρια για να υπάρξει μια win – win συμφωνία για όλες τις πλευρές που θα δώσει και στις αγορές το ενδεδειγμένο σήμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως έγραψε η Ημερησία την Κυριακή, την Πέμπτη στις 6 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup σταθμίζονται τα νέα δεδομένα, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την πέμπτη αξιολόγηση, και οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα για εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου. Παράλληλα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα προόδου σε όλα τα μέτωπα της πέμπτης αξιολόγησης αλλά και στα βήματα που πρέπει να επιταχυνθούν για να διευκολυνθεί η κρίσιμη 6η αξιολόγηση που έπεται το Μάρτιο. Επί του παρόντος, το «δόγμα» που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο για «ένα βήμα τη φορά», και στο επίκεντρο βρίσκονται τα όποια θετικά οφέλη μπορούν να κλειδώσουν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου καθώς και η αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που θα διευκολύνουν τη σύνταξη μιας θετικής έκθεσης από τους θεσμούς για την 5η αξιολόγηση στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στόχος είναι στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε να υπάρχουν θετικές ειδήσεις τουλάχιστον για κάποια από τα ζητήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση: Την εξαίρεση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που μετρούν για τον υπολογισμό του πλεονάσματος και τη δυνατότητα να μεταφέρεται χρονικά η υπέρβαση των πλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο σύμφωνα με το μηχανισμό εξομάλυνσης. Μένει να φανεί βέβαια εάν θα προκριθεί μια τέτοια στρατηγική ή εάν θα κλείσουν όλα «πακέτο» αργότερα το Μάιο – Ιούνιο.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται δύο καυτά ζητήματα: Η νέα ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος που είναι τοπ στην ατζέντα των θεσμών και οι νέες αντικειμενικές αξίες. Στόχος από την ελληνική πλευρά είναι μπορεί να ανακοινώσει μια νέα μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης περί το Μάιο, αλλά και να εξασφαλίσει χώρο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνάρτηση με την άσκηση των αντικειμενικών αξιών.
Είναι δεδομένο πως στο επόμενο διάστημα παράλληλα με τη δουλειά των τεχνοκρατών που πρέπει να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους στο Eurogroup το θερμόμετρο θα ανεβαίνει και σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας σε ανώτερο επίπεδο. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών είχε σημαντικές συνομιλίες την προηγούμενη εβδομάδα με το Γάλλο ομόλογο του. Είναι πιθανόν να υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία για συνάντηση και με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών καθώς η στάση του Βερολίνου και των χωρών «δορυφόρων» είναι καθοριστική για την πρόοδο των ελληνικών διεκδικήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική θα είναι και η επιλογή που θα γίνει για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χανς Φάιλμπριφ, του προέδρου του EuroWorkingGroup που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά. Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί πλήρως στην παρούσα φάση και είναι δεδομένο πως και υπό αυτό το πρίσμα, το feedback που θα λάβει η Αθήνα στην προσεχή συνεδρίαση του EWG είναι σημαντικό.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του