Fitch: Έτσι θα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία
Ελευθερία ΑρλαπάνουΗ ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί πρόκληση, αλλά δεν είναι μη ρεαλιστική, εκτιμά ο Michele Napolitano, επικεφαλής του αρμόδιου για τη Δυτική Ευρώπη τμήματος κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία».
Ζητά όμως ανάκαμψη των επενδύσεων, πρόοδο στο τραπεζικό «μέτωπο» και αποδείξεις ότι η κυβέρνηση τηρεί μια συνετή στάση στα δημοσιονομικά, διαφοροποιώντας όμως παράλληλα το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Για τη Fitch είναι πιθανή μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Διευκρινίζει όμως πως ακόμη κι αν αυτό δεν προκύψει, δεν θα είναι παράγοντας που θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της χώρας.
1. Μπορεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα μέσα του 2021; Τι θα μπορούσε να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία;
Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι μη ρεαλιστική. Τα τρία πεδία που θα αξιολογήσουμε είναι τα εξής: Ανάκαμψη των επενδύσεων και κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επενδύσεων, η βελτίωση στους δείκτες και την ποιότητα ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα καθώς όμως και αποδείξεις πως η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική στάση, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπεί το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Η καταγραφή προόδου σε αυτά τα πεδία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της αξιολόγησης προς τα πάνω.
2. Ποιον θα θεωρούσατε ως το βασικότερο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα;
Κατά την άποψή μας ένας κίνδυνος είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση στην ελληνική κοινωνία. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη βιώσει πολλά. Εάν η ανάπτυξη δεν ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο, τότε η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολη, από πολιτική άποψη, με την πάροδο του χρόνου. Από αυτή την άποψη, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων είναι σημαντικές.
3. Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια κατάσταση win – win; Θα μπορούσε να κρύβει κινδύνους για την ελληνική οικονομία και εάν ναι, από ποια άποψη;
Με βάση την ανάλυση μας, θεωρούμε ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε είναι το ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ο στόχος παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ, αυτό δεν θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση μας. Όμως το σημαντικό σημείο που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι, σύμφωνα με την ανάλυση μας, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% του ΑΕΠ. Από τη σκοπιά της πιστοληπτικής προοπτικής εάν αυτός ο επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιούνταν για, να χρηματοδοτηθούν μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, να βελτιωθεί περαιτέρω το φορολογικό σύστημα και η ελκυστικότητα του προς τους επενδυτές, αυτό θα ήταν θετικό για την ανάπτυξη, την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και εν τέλει για την πιστοληπτική αξιολόγηση (rating).
4. Στην τελευταία σας έκθεση δώσατε μεγάλη έμφαση στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, ως προς τη στάση των αγορών προς τη χώρα, η αποφυγή πρόωρων εκλογών (εκτός εάν κρίνονταν επιβεβλημένες);
Δεν αναμένουμε πρόωρες εκλογές. Ακόμη όμως και εάν προέκυπταν, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άλλαζε την εκτίμηση μας ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό σε σχέση με το παρελθόν και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε απότομη ανατροπή των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στη χώρα.
- Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
- Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
- Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
- Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες