Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά
Άρης ΧατζηγεωργίουΘέμα ωρών είναι να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας, με ελάχιστα κλικ, θα μπορεί να δηλωθούν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων κάθε μορφής και να απαλλαχθούν οι ιδιοκτήτες τους από αναδρομικές χρεώσεις. Η πλατφόρμα έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο εβδομάδες από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί εάν η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) είχε δώσει τις τελευταίες συνδέσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ταυτοποίηση ιδιοκτήτη και ακινήτου. Η πλατφόρμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά και να προκύπτει αυτόματα η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών. Οι δήμοι προσδοκούν από εδώ και μπρος σημαντικότατα έσοδα, καθώς θεωρείται ότι είναι εκατομμύρια οι περιπτώσεις εκείνες όπου το Ε9 λέει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από εκείνα που δηλώθηκαν κάποτε στον δήμο για να κάνει τις χρεώσεις η ΔΕΗ.
Πάμπολλες είναι και οι περιπτώσεις εκείνες όπου ακίνητα ήταν δηλωμένα στο Ε9 και ουδέποτε είχαν δηλωθεί στους δήμους, όπως τα σπιτάκια των γεωτρήσεων που φτιάχνουν οι αγρότες. Ακόμη μία περίπτωση είναι όλοι οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, χωρίς ποτέ να διορθώσουν τα τετραγωνικά που δηλώνουν στον οικείο δήμο. Το σοβαρό κίνητρο που θεσπίστηκε προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στις διορθώσεις είναι η «αμνηστία» για τις αναδρομικές χρεώσεις με προσαυξήσεις. Με ρύθμιση που ψηφίστηκε, όποιος δηλώσει τώρα τα σωστά τετραγωνικά θα χρεώνεται από την 1η/1/2020 και εφεξής. Πριν από τη ρύθμιση αυτή, κάθε δήμος μπορούσε να χρεώσει έως και 5 χρόνια πίσω αναδρομικά, με συνέπεια να συγκεντρώνονται τεράστιες οφειλές. Από την άλλη πλευρά, όποιος δεν αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία και αφήσει την προθεσμία να περάσει άπρακτη, θα χρεωθεί και αναδρομικά αλλά και με σοβαρότατες προσαυξήσεις που φθάνουν έως το 100% της οφειλής. Η προθεσμία είχε αρχικά ανακοινωθεί πως θα λήξει στο τέλος Μαρτίου.
Ομως, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, αναμένεται να δοθεί παράταση έως το τέλος Ιουνίου. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται εντατική καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών που θα κληθούν να προχωρήσουν σε υποβολή περί ανακριβούς δήλωσης ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για την Εφορία (Taxis). Με τη χρήση τους ο ιδιοκτήτης ή και άλλο πρόσωπο στο οποίο έχουν δοθεί οι κωδικοί θα μπαίνει στην πλατφόρμα αρχικά μέσω των σάιτ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr) ή των υπουργείων Εσωτερικών (ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (mindigital.gr). Αργότερα θα είναι διαθέσιμη η πρόσβαση και μέσω του σάιτ κάθε δήμου.
- Με την είσοδο στην πλατφόρμα, η εφαρμογή θα δείχνει στον ιδιοκτήτη το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στην κατοχή του. Στη φάση αυτή, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Με το επόμενο κλικ θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, οι οποίοι επίσης υπάρχουν στο Ε9. Ούτε σε αυτό το βήμα ο πολίτης χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια.
- Στο τρίτο βήμα, ο ιδιοκτήτης επιλέγει ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στο Ε9. Αυτομάτως η πλατφόρμα θα βγάζει έναν αριθμό που θα δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται χρέωση. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι είτε να αποδεχθεί αυτήν τη διαφορά είτε να την αλλάξει προς τα πάνω.
- Αποδεχόμενος αυτήν τη διαφορά έχει ήδη υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια, εφόσον διαθέτει και άλλα ακίνητα, τα επιλέγει ένα ένα και ακολουθεί την ίδια διαδικασία αποδεχόμενος τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων.
- Οι περισσότεροι δήμοι έχουν οργανώσει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους με τέτοιον τρόπο ώστε τα στοιχεία από τις διορθωτικές δηλώσεις των ιδιοκτητών να μεταβιβάζονται απευθείας στη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Ετσι, κάθε πολίτης που κάνει τη διορθωτική δήλωση θα λαμβάνει σε κάποιον από τους επόμενους λογαριασμούς τη χρέωση με τα νέα δεδομένα, μαζί με την αναδρομική οφειλή από την 1η Ιανουαρίου 2020. Αλλοι δήμοι μπορεί να κάνουν τη διαδικασία με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, οπότε τα στοιχεία θα φθάσουν αργότερα στον ΔΕΔΔΗΕ και οι νέες χρεώσεις θα εμφανισθούν σε μεταγενέστερο λογαριασμό.
Η εκκρεμότητα
Εννοείται ότι την παραπάνω διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει όχι μόνον ο ιδιοκτήτης που γνωρίζει ότι δεν έχει δηλώσει τα παραπάνω τετραγωνικά, αλλά και όποιος θέλει απλώς να σιγουρευθεί ότι είναι εντάξει. Γι’ αυτόν τον λόγο η πλατφόρμα έχει δεσμεύσει μεγάλη χωρητικότητα στο κυβερνητικό G-Cloud. Μια μεγάλη εκκρεμότητα αφορά όσους είχαν κάνει ρύθμιση πριν από λίγους μήνες για να πληρώσουν με 120 δόσεις την οφειλή, αλλά μαζί με τις αναδρομικές χρεώσεις και προσαυξήσεις. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην ΠΟΜΙΔΑ ότι για λόγους ισονομίας εξετάζει να εντάξει και αυτούς στη νέα ρύθμιση και αναμένονται ανακοινώσεις. Υπολογίζεται ότι σε ένα σύνολο περίπου 8 εκατ. παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, οι ιδιοκτήτες που αντιστοιχούν στις 6 εκατ. παροχές θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διορθώσεων ηλεκτρονικά, χωρίς να ταλαιπωρούνται στα γκισέ των δήμων. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις που εμφανίζουν σημαντικές περιπλοκές και θα υποχρεώσουν τον εκάστοτε ιδιοκτήτη να απευθυνθεί στον δήμο για να βρει την οριστική λύση στο θέμα του.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ