Οικονομία | 21.02.2020 22:03

Φορολογική κατοικία: Ιδού τα κίνητρα για την προσέλκυση κροίσων στην Ελλάδα

Newsroom

Την εισροή χρήματος στην Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει η κυβέρνηση, δίνοντας σε εύπορους πολίτες κίνητρα για να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στη χώρα μας. Ο οικονομικός συντάκης του Open TV, Σπύρος Δημητρέλης, αναλύει τι είδους κίνητρα δίνονται, για να έρθουν εδώ οι εύποροι πολίτες του εξωτερικού.

«Παρότι δεν γνωρίζουμε αν πολιτογραφηθούν οικονομικά ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει εύπορους πολίτες του εξωτερικού, οι οποίοι θα δηλώσουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα και να πληρώσουν φόρους εδώ, δίνοντας κίνητρα» επισημαίνει ο Σπύρος Δημητρέλης.

Ομως, για να θεωρηθεί ένας αλλοδαπός εύπορος υπάρχουν προϋποθέσεις: Θα πρέπει μέσα σε μία τριετία να επενδύσει μισό εκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα, είτε αγοράζοντας ένα ακίνητο, είτε μετοχές, είτε ομόλογα. Εάν το κάνει αυτό, για το παγκόσμιο εισόδημά του θα πληρώνει 100.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του OPEN TV:

Μοντέλο Ιταλίας

Το μοντέλο που θέλει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση κροίσων έχει ως πρώτη χώρα αναφοράς την Ιταλία. Μάλιστα, είναι παγκοσμίως γνωστό ως non domiciled residents ή non-dom, και έχει υιοθετηθεί από τη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Επιπλέον, είναι άκρως επίκαιρο λόγω του Brexit, το οποίο θα ωθήσει πολλούς να αλλάξουν τη φορολογική κατοικία τους. Επί του συγκεκριμένου μοντέλου, το ιταλικό κοινοβούλιο το 2017 θέσπισε ειδική διάταξη για τα άτομα που μεταναστεύουν από την αλλοδαπή στην Ιταλία.

Το μοντέλο της Ιταλίας προβλέπει σταθερή καταβολή εφάπαξ ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου και 25.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του για εισοδήματα που αποκτά εκτός της χώρας. Ωστόσο, για να κάνει κάποιος χρήση αυτής της ευεργετικής διάταξης, θα πρέπει να επενδύσει στη χώρα. 

φορολογική βίζαπροσέλκυση κροίσεωνεφορία