Μάχη με τη γραφειοκρατία στα μαρμαρένια αλώνια
Εύρης Τσουμής«Χρυσάφι» αποδεικνύεται για την οικονομία το ελληνικό μάρμαρο. Παρά την κρίση, κόντρα σε όλα τα προβλήματα, και χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την ελληνική πολιτεία, οι βιομηχανίες εξόρυξης και επεξεργασίας ελληνικού μαρμάρου κατάφεραν να διατηρήσουν ψηλά τις εξαγωγικές τους επιδόσεις, να κρατήσουν τις αγορές τους και να εισφέρουν τεράστια έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με έρευνα της ICAP που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, στον κλάδο του μαρμάρου δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις εξόρυξης επεξεργασίας και εμπορίας που απασχολούν 6.205 εργαζόμενους, με τα έσοδα τους το 2018 να φτάνουν τα 579,8 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντική και φτάνει στα 605,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε μερίδιο 0,33% για το 2018. Ο κλάδος καλύπτει το 1% των πωλήσεων της βιομηχανίας, το 4,3% του EBITDA και το 6,5% των κερδών προ φόρου.
Οι επενδύσεις του κλάδου το 2018 ανήλθαν στα 67 εκατ. ευρώ και οι διάφοροι φόροι, παράβολα, μισθώματα λατομείων και λοιπές πληρωμές προς το δημόσιο έφτασαν τα 166 εκατ. ευρώ, με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στα 125,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση των Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, οι μαρμαράδες συνεισέφεραν άμεσα έσοδα στην πολιτεία το 2018 περίπου 12 εκατ. ευρώ από μισθώματα λατομείων μαρμάρων.
Από πλευράς εργαζομένων, το εισόδημα που δημιουργήθηκε ανήλθε στα 178,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων από τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εκτιμήθηκε σε 19.261 εργαζόμενους!
Οι επιχειρήσεις του κλάδου εξάγουν τα προϊόντα τους σε 120 χώρες του κόσμου με τη συνολική συμβολή στην ελληνική οικονομία το 2018 να φτάνει στα 1,27 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά στις συνολικές πωλήσεις, άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP.
Χαρακτηριστικό της συνεχούς ανοδικής πορείας του κλάδου είναι πως την τελευταία 10ετία τα «μαρμαράδικα» βρέθηκαν στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εξαγωγών μαρμάρου, στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εξαγωγών ακατέργαστου μαρμάρου, στην 1η θέση ελληνικών εξαγωγών ακατέργαστων ΟΠΥ το 2017, στην 1η θέση ελληνικών εξαγωγών (ακατέργαστων και κατεργασμένων) πρώτων υλών.
71 επιχειρήσεις μόνο στη Δράμα
Κέντρο της εξορυκτικής δραστηριότητας είναι ο νομός Δράμας, στον οποίο δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα το 2018 στα 408,4 εκατ. ευρώ και 2.470 εργαζόμενους. Η συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Προϊόν του νομού Δράμας ανήλθε στα 315,2 εκατ. ευρώ και ως συνολικές πωλήσεις στα 662,7 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος αντιστοιχεί στο 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων με έδρα τη Δράμα, στο 86% του EBITDA, στο 92% των κερδών προ φόρου και στο 60% των επενδύσεων). Σε απόλυτο νούμερο οι επενδύσεις των επιχειρήσεων μαρμάρου της Δράμας ανήλθαν το 2018 στα 52 εκατ. ευρώ!
Ιουλία Χαιδά: Ηγετικός ρόλος παρά τα προβλήματα
«Ο κλάδος αποδεικνύεται πως είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία και προσφέρει πολλά. Παρά την κρίση και τα προβλήματα το ελληνικό μάρμαρο έχει υψηλή ζήτηση κι έχει παρουσία σε εμβληματικά πρότζεκτ σε όλο τον πλανήτη» δήλωσε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ η Ιουλία Χαϊδά νέα πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης και αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μαρμάρου της χώρας.
«Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες κρίσης είναι ευκαιρία για το ελληνικό μάρμαρο και κυρίως για το λευκό μάρμαρο να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά. Να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται» πρόσθεσε.
Η κ. Χαϊδά που ανέλαβε τα ηνία του συνδέσμου σε μια δύσκολη συγκυρία εξαιτίας και της ύφεσης στην κινεζική οικονομία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε πως η δαιδαλώδης γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου είναι αυτή που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα. «Χρειάζονται πάνω από πέντε χρόνια για να ξεκινήσει να λειτουργεί ένα λατομείο μετά την κατάθεση της αίτησης» τόνισε.
Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου η αδειοδότηση περιλαμβάνει 42 στάδια εκ των οποίων τα 26 διεκπεραιώνονται από δημόσιες υπηρεσίες. Οι κύριες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με 8 στάδια, οι Δασικές Υπηρεσίες με 9 στάδια, οι Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες με 5 στάδια, το ΥΠΕΝ με 4 στάδια. Συνολικά τα 26 στάδια του δημοσίου ενσωματώνουν 57 πράξεις δημοσίων υπηρεσιών (δημόσια έγγραφα), οι οποίες με τη σειρά τους ενσωματώνουν περίπου 101 υπογραφές δημοσίων υπαλλήλων. Αναφορικά με το χρόνο που απαιτείται, η διαδικασία αδειοδότησης ενός λατομείου μαρμάρων έχει 5 περιόδους η συνολική διάρκεια των οποίων φτάνει τις 2.020 ημέρες (σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης και ανάπτυξης λατομείου η 1η περίοδος διαρκεί 390 ημέρες, η 2η περίοδος 415 ημέρες, η 3η περίοδος 320 ημέρες, η 4η περίοδος 335 ημέρες, 5η περίοδος 560 ημέρες για προετοιμασία εκμετάλλευσης/έρευνα και δημιουργία αγοράς).
Κινέζικη απειλή
Η κ. Χαϊδά τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ πως στόχος του συνδέσμου είναι προωθήσει στις διεθνείς αγορές το κατεργασμένο ελληνικό μάρμαρο. «Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας αφορά το ακατέργαστο μάρμαρο. Εμείς όμως θα θέλαμε να κερδίσει έδαφος το κατεργασμένο ελληνικό μάρμαρο. Θέλουμε το ελληνικό προϊόν να αποκτήσει ένα ισχυρό διεθνές brand name» ανέφερε.
Η ίδια εμφανίστηκε προβληματισμένη για τις εξελίξεις και στον κλάδο εξαιτίας της κρίσης στην κιζενική οικονομία που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορωνοϊού. «Τα πάντα έχουν παγώσει την Κίνα. Οι επιχειρηματίες δεν έρχονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις μας για να κλείσουν παραγγελίες ενώ ακόμα και οι αεροπορικές εταιρίες έχουν περικόψει τις πτήσεις τους, από και προς την Κίνα. Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί και να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, χωρίς ακόμα να έχουμε κάποια χειροπιαστή αρνητική επίπτωση» πρόσθεσε.
- Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
- Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
- Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
- Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη