Κοροναϊός: Χάθηκε σε λίγα 24ωρα το 10% της αξίας των παγκόσμιων αγορών!
Ελευθερία ΑρλαπάνουΜε κομμένη την ανάσα αναμένουν οι αγορές την (συντονισμένη;) απάντηση των κεντρικών τραπεζών και των ηγετών των ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου να ανακοπεί μια νέα, πιθανή κατάρρευση σε χρηματιστήρια και αγορές χρέους. Η μετάδοση του πανικού στις αγορές είναι άμεσα μετρήσιμη και σίγουρα πολύ ισχυρότερη σε ένταση ακόμη και σε σχέση με την ένταση με την οποία εξαπλώνεται ο κοροναϊός τις τελευταίες μέρες, πέραν των συνόρων της Κίνας. Με σερί πτωτικών, διαδοχικών συνεδριάσεων, οι παγκόσμιες αγορές έχουν χάσει τις τελευταίες μέρες περίπου το 10% της αξίας τους, που μεταφράζεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια με πολλούς αναλυτές να κρούουν κώδωνα κινδύνου προειδοποιώντας για κατάρρευση αξιών, εάν διευρυνθούν οι απώλειες.
Χωρίς εμβόλιο, οι επενδυτές στρέφονται προς τις κεντρικές τράπεζες και ζητούν ήδη νέες μειώσεις επιτοκίων (ΗΠΑ) ή επιπλέον αγορές εταιρικών ομολόγων καθώς εκατοντάδες επενδυτικά projects «παγώνουν» καθημερινά. Οι συσκέψεις στα επιτελεία επιχειρηματικών κολοσσών, μεγάλων οίκων, αλλά και των θεσμικών οργάνων ανά τον κόσμο, δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι αναλυτές θα «έβλεπαν» προ των πυλών ακόμη και μια συντονισμένη κίνηση από όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα για να αποφευχθεί η διολίσθηση σε ύφεση μεγάλων οικονομιών.
Αυτό, εάν τελικά ο κοροναϊος θα σταθεί η αιτία για να διολισθήσουν έστω και σε περιορισμένη ύφεση μεγάλες και ισχυρές οικονομίες μεσοπρόθεσμα, είναι η ερώτηση, όχι του ενός εκατομμυρίου, αλλά του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που ταλανίζει την διεθνή οικονομική κοινότητα. Κρίσιμο ζήτημα για όλους είναι η διάρκεια έξαρσης και εξάπλωσης του ιού και πόσους μήνες θα ροκανίσουμε μέσα στο 2020 προτού ξεκινήσει να εκτονώνεται η κατάσταση. Αυτό θα κρίνει και το μέγεθος της ζημιάς και κατά πόσο αυτή θα σταθεί ικανή να εκτροχιάσει την εύθραυστη ισορροπία στις μεγάλες οικονομίες ή θα αναγκάσει τους επιτελείς να λάβουν, άμεσα, έκτακτα, ίσως και πρωτόγνωρης έντασης μέτρα για να αναχαιτιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίση, μια επιδημία που είναι καθοδόν» ούτε, οι προσεκτικές αλλά σαφείς προειδοποιήσεις που έκανε την ίδια μέρα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως δήλωσε η κ. Ίζαμπελ Σνάμπελ μιλώντας στο Λονδίνο «όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού», προσθέτοντας ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και φυσικά και τις προοπτικές της οικονομίες της ευρωζώνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες και έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί.
Στα μέσα της εβδομάδας και ενώ ο κοροναϊος είχε ήδη αδειάσει τους δρόμους και τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ιταλία, λίγο πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα και στην Ελλάδα η Moody’s ανέφερε πως εάν ο κορωναϊος εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτή του οίκου οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%. «Η κατάσταση μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα και αυτό από μόνο του είναι μια δυσμενής εξέλιξη» εκτιμά υψηλόβαθμος παράγοντας της οικονομικής ζωής στην Ελλάδα.
Μπλόκο σε ταξίδια – Σχέδια εκτάκτου ανάγκης
Σε όλο και περισσότερες χώρες οι επιχειρήσεις υψώνουν απαγορευτικό σε επαγγελματικά ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ένα νέο περιβάλλον…τηλεργασίας. Με την έλευση του ιού και στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται εκθετικά οι προφυλάξεις με συνέδρια να ακυρώνονται ή να μεταφέρονται ή να διεξάγονται με τη μίνιμουμ συμμετοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg κολοσσοί όπως η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η UBS και η Morgan Stanley είναι μεταξύ εκείνων που έχουν βάλει όρια για τα ταξίδια στην Ιταλία ή ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να αναβάλουν επισκέψεις. Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις φαίνεται πως καταρτίζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης ώστε εάν τελικά ξεσπάσει μια πανδημία να μπορούν να διατηρήσουν τις κρίσιμες λειτουργίες τους ακόμη και αν αρρωστήσει ή αναγκαστεί να λείψει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, ενώ την ίδια ώρα παγώνουν project και εκδόσεις ομολόγων στην παγκόσμια οικονομία, παγώνοντας και τα χαμόγελα σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Επιχειρεί να αποτινάξει την ταμπέλα του τζιχαντιστή, τείνει χείρα φιλίας προς τη Δύση
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών