Οικονομία|01.03.2020 08:15

Οι «καυτοί» κλάδοι για μέγα – deals το 2020: Εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 4,9 δισ

Γιώργος Μανέττας

Περισσότερα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals στην ελληνική αγορά αναμένουν οι αναλυτές της PwC τα επόμενα δυο χρόνια. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών assets εκτιμάται πως θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, με επίκεντρο τους κλάδους της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Ξενοδοχείων αλλά και του Real Estate.

Οι συγκεκριμένοι κλάδοι θεωρούνται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από ξένα funds, τα οποία αναζητούν ευκαιρίες για μεγάλες αποδόσεις. Ήδη, μεγάλοι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Γερμανία έχουν εντοπίσει διάφορα projects στον πολλά υποσχόμενο τομέα των ΑΠΕ, και μάλιστα υπάρχουν σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να κλείσουν νέες συμφωνίες.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της PwC, το 2019 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά της προηγούμενης δεκαετίας για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να προσελκύσουν κεφάλαια που άγγιξαν τα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούσαν εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συνολική αξία ήταν αυτοί της Ακίνητης Περιουσίας (15,6%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (14,1%), των Τροφίμων και Ποτών (12,5%) και της Ναυτιλίας (12%).

Το 2020, σύμφωνα πάντα με την PwC, ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία καθώς η ελεγκτική εταιρεία προβλέπει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες που υπερκαλύπτουν την αξία των deals που πραγματοποιήθηκαν συνολικά το 2019!

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας  μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για τα επιχειρηματικά deals στάθηκε στη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η ελληνική οικονομία να παράγει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μόνιμη βάση. Όπως ανέφερε η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η υλοποίηση σοβαρών και γενναίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα τονώσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Εάν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε το θετικό μομέντουμ που υπάρχει, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε εμφατικά. Αναγνώρισε πάντως πως η νέα κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, λέγοντας πως τα πρώτα δείγματα γραφής στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων είναι θετικά.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την μεταρρύθμιση που δρομολογείται για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και την έμφαση στις ΑΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να οικοδομήσει η Ελλάδα, με επίκεντρο την εξωστρέφεια. Το μεγάλο στοίχημα, τόνισε, είναι να πετύχουμε ανάπτυξη, η οποία δεν θα δημιουργεί παράλληλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όπως είπε συνέβαινε την περίοδο 2000-2009, και η χώρα «μάτωσε» για να ισορροπήσει τη δεκαετία που ακολούθησε, «καταστρέφοντας» ΑΕΠ.

ελληνικός τουρισμόςακίνηταανανεώσιμες πηγές ενέργειαςξενοδοχείαreal estateεπιχειρήσεις