Οικονομία|09.03.2020 14:00

Κατρακύλησε η τιμή της βενζίνης, λόγω κοροναϊού - 30% πτώση στο πετρέλαιο

Newsroom

Εκτακτα μέτρα εκπονεί η κυβέρνηση για τον κοροναϊό, που αφορούν άμεσα στην οικονομία της χώρας και των πληττόμενων περιοχών, όπως αναφέρει ο συντάκτης της «Ημερησίας» και του ethnos.gr, Σπύρος Δημητρέλης στο Open TV. Εξάλλου, παρατηρείται μεγάλη... κατρακύλα στην τιμή του πετρελαίου, απόρροια της παγκόσμιας «φρενίτιδας» που έχει προκαλέσει ο Covid-19 και η κόντρα Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας για την παραγωγή και την τιμή του πετρελαίου. Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή το ανοιχτό κανάλι σε συνεργασία με την «Ημερησία» σας μεταφέρει όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για όσα αφορούν στην τσέπη μας.

Ημέρα ανακοινώσεων η σημερινή, με τρία συναρμόδια υπουργεία να προβαίνουν σε εξαγγελίες που αφορούν στον κοροναϊό, τα μέτρα πρόληψής του, αλλά και στήριξης σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος άξονας αφορά σε αναγκαστικά μέτρα που θα παρθούν σε αυτές τις περιοχές, που περιλαμβάνουν κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων κλπ. κι αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, εισφορές). Ο δεύτερος άξονας αφορά σε αναγκαστικά μέτρα σε επαγγελματικούς κλάδους, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στην επιδότηση δανείων και στην λήψη κεφαλαίου κίνησης.

Γενικότερα η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή κι έχει εκπονήσει πλάνο αν χρειαστεί να παρθούν μέτρα που θα αφορούν σε όλη την επικράτεια και στο σύνολο της οικονομίας. Θα υπάρξει επιδότηση θέσεων εργασίας κι εκπόνηση άτοκων δανείων.

Κατρακυλά το πετρέλαιο

Εξάλλου, ο κοροναϊός έχει προκαλέσει οικονομικό «κραχ», ενώ το Μπρεντ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με το βαρέλι να κατρακυλά από τα 50,3$ στις 25/2 στα 45,5$ στις 6 Μαρτίου, με τη μείωση να είναι τεράστια και να φτάνει το 9,5%. Η μέση τιμή της αμόλυβδης έπεσε από το 1,618€ στις 24/2 σε 1,576€ στις 5/3 με τη μείωση να υπολογίζεται στο 2,6%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές στο Μπρεντ, αρά και στις αντλίες θα υπάρξει περαιτέρω μείωση.

Ως απόρροια του κοροναϊού και της κόντρας που υπάρχει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Ο ΟΠΕΚ ζήτησε να μειωθεί η παραγωγή για να στηριχθούν οι τιμές, η Ρωσία κι ο Πούτιν είπαν «όχι» με αποτέλεσμα να αυξήσει την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία και να πουλάει πιο φθηνά στην Κίνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η τιμή να πέφτει κατά 30%, με την πτώση να είναι η μεγαλύτερη από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και πιθανώς θα δούμε πολύ μεγάλη 

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςβενζίνη