Οικονομία|19.03.2020 19:44

Κορονοϊός: Ρευστότητα μαμούθ από την ΕΚΤ για να μην καταρρεύσουν οι αγορές

Ελευθερία Αρλαπάνου

Σταδιακά και ένα – ένα ρίχνει στην αγορά τα πυρηνικά της όπλα η ευρωζώνη για να ανακόψει το ξεπούλημα στις αγορές εξαιτίας του κορονοϊού. Η προσοχή σήμερα στρέφεται στην αντίδραση των αγορών μετά την απόφαση που ανακοίνωσε νωρίς τα ξημερώματα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διοχέτευση 750 δισ ευρώ για την αγορά ομολόγων μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε χθες η περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικά η Ιταλία. Την ικανοποίηση της εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν εξαιρείται από τις ευεργετικές αυτές αποφάσεις, όπως είχε γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2015.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η απόφαση της ΕΚΤ, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Χθες το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σημείωνε νέα άνοδο ακολουθώντας τάση των ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης φθάνοντας άνετα στην περιοχή του 4%.   

«Οι εξαιρετικοί καιροί απαιτούν εξαιρετική δράση»  δήλωσε μέσω twitter η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση μας στο ευρώ» καθώς και ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτει, εντός της δικαιοδοσίας της.

Η κίνηση της ΕΚΤ αντανακλά την μεγάλη ανησυχία στην ευρωπαϊκή οικονομική ηγεσία για την δυναμική που θα έχει η οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη λόγω του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω εφιαλτικών σεναρίων για ύφεση ακόμη και 5% εάν το λοκ – ντάουν συνεχιστεί για 3 μήνες αλλά και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Ιταλία.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν καθώς πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε. «Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε και εκτίμησε πως «αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης».

«Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση» και τόνισε πως «με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

Χρήστος ΣταϊκούραςΚορονοϊόςΚριστίν Λαγκάρντ