Οικονομία|21.10.2018 00:40

Οι ρύποι φέρνουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Θεόδωρος Παναγούλης

Ολο και πιο κοντά φέρνουν τις αυξήσεις στα τιµολόγια του ρεύµατος οι αυξηµένες διεθνείς τιµές στα δικαιώµατα εκποµπών ρύπων CO2 και τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινείται πλέον η χονδρεµπορική αγορά ρεύµατος. Ενδεικτική είναι η τιµή-ρεκόρ που σηµειώθηκε στη δηµοπρασία ρεύµατος της Τετάρτης, όταν οι ιδιώτες προµηθευτές ηλεκτρισµού αγόρασαν το ρεύµα στα 54,74 ευρώ τη µεγαβατώρα, τιµή αυξηµένη κατά 12% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο.

Δηµιουργούνται ως εκ τούτου πιέσεις στα οικονοµικά στοιχεία της ΔΕΗ, η οποία «έγραψε» ήδη ζηµιές στα αποτελέσµατα του α’ εξαµήνου, ενώ πλήρωσε για δικαιώµατα ρύπων 46 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστηµα.

Προτάσεις

Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος που δηµιουργείται στη ∆ΕΗ έχουν γίνει διεξοδικές συζητήσεις και έχουν κατατεθεί προτάσεις – µεταξύ άλλων για την κατάργηση ή τη µείωση της έκπτωσης 15% που δίνει η επιχείρηση στους καλοπληρωτές πελάτες της. Ωστόσο, η λύση που θεωρείται αποτελεσµατικότερη είναι η εισαγωγή ρήτραςCO2 στους λογαριασµούς ρεύµατος. ∆ηλαδή να αυξάνονται τα τιµολόγια εάν ο µέσος όρος του κόστους CO2 του προηγούµενου τετραµήνου είναι υψηλότερος και να µειώνονται αντίστοιχα όταν πέφτουν οι τιµές των ρύπων. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθεί η επιβράβευση των καλοπληρωτών, που θεωρείται σηµαντική για τη διατήρηση των καλών πελατών, θα είναι πολιτικά πιο εύκολη η διαχείριση του µέτρου, ενώ ταυτόχρονα θα ασφαλιστεί η ∆ΕΗ από τις απότοµες διακυµάνσεις και τις µεγάλες επιβαρύνσεις.

Η όποια αλλαγή, πάντως, θα εφαρµοστεί από το 2019 και µετά. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σηµείωσε πως η τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ µάλιστα πέρυσι µειώθηκε κατά 6%, σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά το ποσό που χρεώνεται στους παραγωγούς ενέργειας για τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι µια πανευρωπαϊκή αγορά που σήµερα τελεί υπό καθεστώς πίεσης. «Οι ιδιώτες προµηθευτές έχουν προβλέψει στις συµβάσεις τους ότι το ποσό για α CO2 µεταφέρεται στους καταναλωτές ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Αυτό, όµως, δεν το έχει πράξει η ∆ΕΗ. Εµείς παρακολουθούµε σε βάθος εξαµήνου πώς θα κινηθεί αυτή η αγορά και τι επιπτώσεις θα έχει. Πρέπει να ρυθµίσουµε αυτή την αγορά µε ενιαίο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Η απειλή των ρύπων, πάντως, δεν είναι η µοναδική που δηµιουργεί πιέσεις στη ∆ΕΗ για αυξήσεις στα τιµολόγια µε την υιοθέτηση σχετικής ρήτρας. Ο σύµβουλος στρατηγικής, η εταιρεία McKinsey, έχει εισηγηθεί στη ∆ΕΗ συγκεκριµένες αλλαγές στα τιµολόγια προκειµένου να ενισχυθούν τα έσοδα και η κερδοφορία της επιχείρησης. Συγκεκριµένα, οι προτάσεις της McKinsey περιλαµβάνουν:  Υποχρεωτικό ηλεκτρονικό λογαριασµό. Αν ο πελάτης επιµένει να ζητά λογαριασµό ταχυδροµικά, να επιβάλλεται επιπλέον χρέωση.  Μείωση της έκπτωσης 15% για την έγκαιρη πληρωµή του λογαριασµού.  Συγχώνευση κλιµακίων. Σήµερα, για καταναλώσεις έως 2000 kWh το τετράµηνο προβλέπεται µικρότερη χρέωση 0,09460 ευρώ/kWh, ενώ για την κατανάλωση που υπερβαίνει τις 2.000 kWh προβλέπεται χρέωση 0,10252 ευρώ/kWh. Ανάλογα µε τη νέα τιµή που θα επιλεγεί, θα προκύψουν και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε σχέση µε την κλιµακωτή χρέωση.  Αύξηση παγίων. Σήµερα, το πάγιο για µονοφασική παροχή είναι 1,52 ευρώ το τετράµηνο και για τριφασική παροχή 4,8 ευρώ το τετράµηνο. Κύκλοι της διοίκησης της ∆ΕΗ, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι, παρά τις προτάσεις του συµβούλου, δεν υπάρχουν αποφάσεις για τα θέµατα αυτά.

Πληρώνουν ήδη στη μέση τάση

Πρέπει να σηµειωθεί, τέλος, ότι οι αυξήσεις στα τιµολόγια ρεύµατος λόγω της σηµαντικής ανόδου της τιµής των δικαιωµάτωνCO2 στο χρηµατιστήριο ρύπων µπορεί να µην έχουν εφαρµοστεί ακόµα στα νοικοκυριά, αλλά είναι ήδη γεγονός στη µέση τάση, δηλαδή σε βιοτεχνίες, µεγάλες εµπορικές επιχειρήσεις κ.λπ. Στα τιµολόγια αυτά προβλέπεται ειδική χρέωση για το «κόστος δικαιωµάτων εκποµπών CO2» και µέσα σε έναν χρόνο η χρέωση αυτή έχει αυξηθεί από περίπου 2,5 ευρώ η µεγαβατώρα στα 15 ευρώ η µεγαβατώρα.

αυξήσειςCO2ΔΕΗρεύμαηλεκτρισμός