Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Τα βήματα για εργοδότες, εργαζόμενους
Γιάννης ΦώσκολοςΑπό αύριο Τρίτη 24 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει – όπως είχε προαναγγείλει το ethnos.gr – η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Οι μισθωτοί αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800 ευρώ.
Tην ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση που αφορά στις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 πρέπει να κάνουν :
- Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το κράτος και παραμένουν προσωρινά κλειστές. Την επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.
- Οι εργοδότες επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας και συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά ο ΚΑΔ τους (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον θέτουν οι ίδιοι σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, την επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων μπαίνουν σε αναστολή. Οι υπόλοιποι πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη.
Σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ :
- ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του νέου μέτρου περί αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις εν λειτουργία.
- Προσοχή, οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν αναφέρουν μόνο τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, αλλά υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου. Δηλαδή πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν και τους εργαζόμενους που απέλυσαν ή τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν.
- Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.
Προσοχή η σειρά των ενεργειών είναι ως εξής :
- Πρώτοι υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες και ακολούθως
- Υποβάλλουν την δική τους αίτηση οι εργαζόμενοι ώστε να λάβουν τελικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα 800 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν – όπως ρητά αναφέρει η σχετική ΠΝΠ – την υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλλαν στο σύστημα «Εργάνη» , εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Ο εν λόγω αριθμός πρωτοκόλλου είναι σημαντικό στοιχείο απαραίτητο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια ο εργαζόμενος η οποία είναι :
- οι δικαιούχοι - εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»
Η ΚΥΑ που θα εξειδικεύει τις επιμέρους λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτεί – εκτός απροόπτου - σήμερα. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μπορούν να υποβάλουν την δική τους ψηφιακή αίτηση το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενώ δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό των φορολογικών δηλώσεων, ώστε κάθε μισθωτός – άνεργος να υποβάλλει αίτηση μια μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του. Στόχος είναι να μην πέσουν όλες οι αιτήσεις μαζί.
Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 1 μήνα δηλαδή μέχρι 20 Απριλίου, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να απολύσουν. Επίσης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.
- Reuters: Συζητήσεις με το Ισραήλ για ελληνικό Iron Dome αξίας 2 δισ. ευρώ – Όσα αλλάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις
- Αγρίνιο: Οι απειλές του δράστη στη Δώρα και τον σύντροφό της λίγο πριν τη γυναικοκτονία - Βίντεο από το καρτέρι θανάτου
- Η Τουρκία σε επιχειρησιακή προετοιμασία στη Συρία: «Είναι φυσικό δικαίωμά μας», λέει το υπουργείο Άμυνας
- Προβλήματα στο «Emily in Paris»: Αποχωρεί ο Λούκας Μπράβο από τη σειρά του Netflix;