Οικονομία | 27.03.2020 15:56

Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός μέτρων στήριξης

Γιώργος Μανέττας

Με απανωτές επιστολές και δημόσιες εκκλήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν μια σειρά από κλάδοι να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την επιδημία του κορονοϊού. Η διεύρυνση των περίφημων ΚΑΔ (Κωδικός Δραστηριότητας) θεωρείται αναγκαία καθώς η κατάσταση για όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αφού με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τους προμηθευτές τους, η ζήτηση έχει καταποντιστεί.

Η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε σήμερα νέα επιστολή με λίστα επιχειρήσεων και τους αντίστοιχους ΚΑΔ, οι οποίες πρέπει να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις που θα θεσπισθούν ενώ το ΕΒΕΠ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή συμπλήρωση των ΚΑΔ. «Δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, έχουν εκπέμψει SOS, καθώς εν όψει των υποχρεώσεων στο τέλος του μήνα βλέπουν τα οικονομικά τους αποθέματα να μην επαρκούν, αλλά δεν καλύπτονται από τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης ούτε συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ΚΑΔ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει επίσης πως πέραν κύριου ΚΑΔ για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι δευτερεύοντες που έχει αποκτήσει μια επιχείρηση στη διάρκεια λειτουργίας της, καθώς όπως λέει «πολλές εκ των επιχειρήσεων στην διαδρομή της λειτουργίας τους επέλεξαν, πέραν του αρχικού «κύριου» ΚΑΔ και δευτερεύοντες, οι λειτουργίες των οποίων κατέστησαν κύριοι».

Για την σημασία επίλυσης του παραπάνω θέματος μιλάει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας πως μετά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων  διαπιστώνει ότι, στην περίπτωση που οι ΚΑΔ της αναστολής λειτουργίας  τους, αποτελούν δευτερεύουσα δραστηριότητά τους και όχι κύρια δεν μπορούν να υποβάλλουν την απαιτούμενη Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι «είναι τουλάχιστον ανακόλουθο να επιβάλουμε ορθώς στις επιχειρήσεις να αναστείλουν την λειτουργία τους ως ανάχωμα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά στη συνέχεια να αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης».

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ζητά να ληφθεί άμεσα απόφαση για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, προτείνοντας ως κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα υποστηριχθούν, η πτώση κύκλου εργασιών να υπερβαίνει το 30% από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα. Παράλληλα, προτείνει η λίστα να προβλέπει ρητές εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που λειτουργούν απρόσκοπτα την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως τα super markets, τα φαρμακεία, κλπ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που συνεχίζουν να λειτουργούν και δεν υπάγονται στα μέτρα δοκιμάζονται έντονα από την ραγδαία μείωση του τζίρου που ξεπερνάει το 80% και δεν γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν την κατάσταση και κυρίως τους εργαζόμενους τους. Μάλιστα, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες μέρες και κυρίως εάν δεν συμπεριληφθούν πολλές περισσότερες επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις και προσωρινή αναστολής λειτουργίας. Ήδη, κάποιες έχουν ξεκινήσει…

λιανεμπόριομέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςελληνικές επιχειρήσεις