Οικονομία|27.03.2020 14:54

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα πάρουν οι επιστημονικοί κλάδοι τα 600 ευρώ

Γιάννης Φώσκολος

Μέσω προγράμματος τύπου Training Voucher (Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης) που θα περιλαμβάνει τηλε-κατάρτιση 100 ωρών, με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, θα τρέξει η δράση ενίσχυσης των επιστημονικών κλάδων, που έχουν εξαιρεθεί από την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι συνολικού κόστους 180 εκ. ευρώ και προβλέπει ενίσχυση 600 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο που θα συμμετέχει. Στο ανοιχτό πρόγραμμα θα ενταχθούν 166.000 επιστήμονες από 6 κλάδους : 

  • Δικηγόροι
  • Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικοί / αρχιτεκτόνες
  • Οικονομολόγοι /Λογιστές 
  • Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές 

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί σε δυο δόσεις, με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση.

Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, οι εν λόγω επαγγελματίες δικαιούνται πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Το Training Voucher αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους.

Οι εν λόγω αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται δικαιούνται επίσης

  • Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
  • Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
  • Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Αναλυτικά, αναμένεται να προβλεφθεί πως η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων.

Οι εν λόγω εισφορές εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας 2μηνιαίας ισχύος.

Επίσης η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά 3 μήνες, χωρίς τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Αυτό σημαίνει πως - όπως συμβαίνει και για τις επιχειρήσεις - η δόση που λήγει 31/3 μπορεί να πληρωθεί 30/6, η δόση που λήγει 30/4 μπορεί να πληρωθεί 31/7 κ.ο.κ.  

Στην παράταση εντάσσονται όλες οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής). 

Ποιοι δικαιούνται την παράταση

Την παράταση δικαιούνται οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μικρο - επιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια. Προυπόθεση είναι να υπάρχει ενεργός κωδικός δραστηριότητας στις 20/03/2020, που να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ΚΑΔ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, η οποία καταρτίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και δείχνει τους κλάδους που πλήττονται από την επέλαση του κορονοιού. 

Για όσους έχουν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα αρκεί μια από αυτές να συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει και αναστολή μέχρι τέλη Αυγούστου της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί.

Γιάννης ΒρούτσηςΚορονοϊόςεπίδομα