WEB Top Level Meeting 2020: Η πανδημία ευκαιρία για το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας
Ο COVID-19 έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει το «ψηφιακό της άλμα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Mία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να εξελιχθεί η χώρα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος αποτέλεσε το «ψηφιακό άλμα», το οποίο «υποχρεώθηκε» να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του COVID-19. Αυτή η διαπίστωση ήταν και το βασικό συμπέρασμα του πρώτου κύκλου του WEB Top Level Meeting 2020 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά Τρίτη 12 Μαίου με την μεγάλη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα μάλιστα με την ομιλία του Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Κοσμήτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κυρίου Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, η αναγκαιότητα της «Επιχειρησιακής Συνέχειας» (business continuity) του Δημοσίου τομέα, εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας, οδήγησε στην άμεση δημιουργία 15 χιλιάδων «Ιδεατών Δικτύων (VPN) δικτύων, καθώς και στην λειτουργία της Διαδικτυακής Πύλης gov.gr. Ο κύριος Αναγνωστόπουλος επισήμανε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των ψηφιακών υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων έχει ξεκινήσει και αναμένεται σύντομα να εμπλουτιστεί και με πολλές άλλες ακόμα υπηρεσίες, όπως είναι η ηλεκτρονική απόδοση κλειδάριθμου, το ηλεκτρονικό «γκισέ», η αυτόματη ενημέρωση μητρώων και απόδοση ΑΜΚΑ στις γεννήσεις, η αυτόματη ενημέρωση για φορολογική ενημερότητα κ.α.
Ο κύριος Αναγνωστόπουλος, αναφερόμενος στο G-Cloud 2, και στις υποδομές του e-ΕΦΚΑ, τόνισε τη σημασία της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς επίσης και την ανάγκη σύγχρονων υποδομών. Μίλησε επίσης και για την ανάγκη υλοποίησης υποδομών «αποκατάστασης» (disaster recovery), ενώ τόνισε την σημασία της εξόδου της Ελλάδας από την «Λίστα 301», των χωρών που χρησιμοποιούν παράνομο ή «ληγμένο» λογισμικό στις υπηρεσίες τους.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, αναφέρθηκε σε Δράσεις που, λόγω των συνεπειών του COVID-19, είτε επισπεύστηκαν είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ειδικότερα τόνισε τις υλοποιήσεις της πλατφόρμας καταγραφής εθελοντών για τις δομές υγείας, της πλατφόρμας 3D makers, της πλατφόρμας ψηφιακής αλληλεγγύης και της πλατφόρμας gov.gr. Ακόμα, μίλησε για την ψηφιακή διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας οδήγησης, την πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης, την ψηφιακή διαδικασία έναρξης ατομικής επιχείρησης, την ψηφιακή παραλαβή πιστοποιητικών από το υπουργείου Δικαιοσύνης, την ψηφιακή ακαδημία πολιτών, το νέο κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, το μητρώο διαδικασιών Δημοσίου και τη θεσμοθέτηση το προσωπικού αριθμού που θα αντικαταστήσει το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
Στην διαδικτυακή αυτή συνάντηση συμμετείχε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Κοινωνίας της Πληροφορίας" Α.Ε., Σταύρος Ασθενίδης, ο οποίος μίλησε για την υποστήριξη της λειτουργίας των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, των 43 μονάδων τηλεϊατρικής και την υλοποίηση VPN πρόσβασης στο Δημόσιο. Επισήμανε ότι συνεχίζεται η επεξεργασία συμβάσεων ύψους 153 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», ενώ αναφέρθηκε και στο νόμο για την ηλεκτρονική προκήρυξη διαγωνισμών στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΥΔΙΣ), τις διαδικασίες προμήθειας αδειών λογισμικού, τις δράσεις για την αξιολόγηση των ΚΤΕΛ, τη διοικητική επαλήθευση 600 δικαιούχων πρατηρίων υγρών καυσίμων, τη διαβούλευση για το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας, καθώς και για τα έργα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το σύστημα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, το σύστημα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το Digital Media Center.
H Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), κυρία Νίκη Τσούμα, μίλησε για το επιτυχημένο εγχείρημα της αδιάλειπτης συνέχισης της λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ, καθώς και στην επιτάχυνση της υλοποίησης δράσεων όπως η άυλη συνταγογράφηση, επισημαίνοντας πως στο σύστημα έχουν ενταχθεί και οι στρατιωτικοί γιατροί. Αναφέρθηκε ακόμα και σε άλλα έργα που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν άμεσα λόγω της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων είναι το μητρώο καταγραφής ασθενών COVID-19, οι προσαρμογές των συστημάτων των νοσοκομείων στα δεδομένα της πανδημίας, η άυλη παραπομπή εξετάσεων και η επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Η κυρία Τσούμα αναφερόμενη στις Δράσεις που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αναφέρθηκε στο νέο μητρώο μη μισθωτών, στο σύστημα απόδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, στην ηλεκτρονική υποβολή απογραφικής δήλωσης, στις υπηρεσίες e-EFKA, στις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις ασθενείας υπαλλήλων, στην πλατφόρμα υποστήριξης αναδοχής και υιοθεσίας, στο ενιαίο μητρώο επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, στο ψηφιακό πιστοποιητικό θανάτου κ.α.
Τέλος, ο Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), κύριος Στέφανος Κόλλιας, ανέφερε ότι το ΕΔΥΤΕ αποτελεί τον Σύμβουλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε θέματα ψηφιακών υποδομών, και στο πλαίσιο αυτό έχει υλοποιήσει πλήθος υπηρεσιών τόσο στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Πύλης gov.gr, όσο και για λογαριασμό άλλων υπουργείων, ενώ το ΕΔΥΤΕ αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Στάθηκε τέλος στο «τεχνικό χρέος», δηλαδή στην ανάγκη αφομοίωσης από τους φορείς της σωστής και αποδοτικής χρήσης αυτών των υποδομών, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα από το οποίο, όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προτείνει και λύσεις και να μην περιμένει απλά τις προκηρύξεις των έργων, και από την πλευρά του το Δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να «ακούσει» τις θέσεις των επιχειρήσεων για τα έργα που θέλει να προωθήσει.
Στις εργασίες του WEB Top Level Meeting συμμετείχαν και θεσμικοί εκπρόσωποι του Κλάδου των ΤΠΕ και συγκεκριμένα η κυρία Γιώτα Παπαρίδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κύριος Κωστής Καγκελίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΚΕΕ κύριος Αγγελος Αναγνώστου. Και οι τρείς θεσμικοί εκπρόσωποι τόνισαν την «συστράτευση» των εταιρειών ΤΠΕ στην εθνική προσπάθεια για την «Ψηφιακή Ελλάδα», την μοναδική ευκαιρία που προσφέρει η πανδημία για να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών και παράλληλα στην μεταφορά τους σε ψηφιακές πλατφόρμες, στην αξιοποίηση του στελεχιακού, τεχνοκρατικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά στην παραγωγική αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων της εμπειρίας των εταιρειών στην υλοποίηση σύνθετών έργων ΤΠΕ
Συγκεκριμένα, η κυρία Γιώτα Παπαρίδου τόνισε την διαχρονική συμβολή των επιχειρήσεων του Κλάδου των ΤΠΕ στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας και στην ανάγκη να «θωρακιστούν» απέναντι στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μέσω ενός διορατικού αναπτυξιακού πλαισίου και παράλληλα της αξιοποίησης κοινοτικών και εθνικών πόρων. Ο κύριος Κωστής Καγκελίδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν της μικρομεσαίες επιχειρήσεις Πληροφορικής της Περιφέρειας, οι οποίες πρέπει να έχουν την δική τους συμμετοχή στο «οικοσύστημα» των έργων και των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Ο κύριος Αγγελος Αναγνώστου παρουσίασε τις δυνατότητες που έχουν οι εφαρμογές των ψηφιακών πλατφορμών και των «κινητών» εφαρμογών, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και στην αναγκαιότητα περαιτέρω αξιοποίησης των καινοτομικών ψηφιακών εφαρμογών.
Οι ενδιαφέρουσες αυτές τοποθετήσεις και ανακοινώσεις, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεξαγωγής του πρώτου κύκλου της συνάντησης Top Level Meeting, η οποία διεξάγεται από την εταιρία Teamworks επί συναπτά 17 χρόνια και αφορά στην παρουσίαση και ανάλυση των κυβερνητικών στρατηγικών, στην ανταλλαγή απόψεων, θέσεων και προτάσεων για την Ψηφιακή Στρατηγική μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπροσώπων του κλάδου των ΤΠΕ/ICT και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς, Φορέων, Υπηρεσιών και Οργανισμών. Ο επόμενος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαίου με καλεσμένους τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Απλούστευσης Διαδικασιών, κύριο Γεώργιο Γεωργαντά και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Στρατηγικής, κύριο Γρηγόρη Ζαριφόπουλο.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr