Σχέδιο επανεκκίνησης σε 4 άξονες: Ο κορονοϊός ξαναγράφει την ατζέντα για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις
Εργαλειοθήκη για τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την απολιγνιτοποίηση και δροµολόγηση µικρών και µεγάλων «πράσινων» πρότζεκτ περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, το πλάνο του ΥΠΕΝ για την επόµενη µέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Νέα δεδομένα και συνεπώς την ανάγκη κατάρτισης νέων χρονοδιαγραµµάτων, τόσο σχετικά µε τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις όσο και για τη δροµολόγηση των επενδυτικών projects στον ενεργειακό τοµέα, έφερε στο προσκήνιο η υγειονοµική κρίση. Ταυτόχρονα µε τα µέτρα περιορισµού της κρίσης ρευστότητας στην αγορά, το βλέµµα των επιτελών του ΥΠΕΝ είναι στραµµένο στην επανεκκίνηση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, στο ξαναζωντάνεµα των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια και υποδοµές, όπως και στη λειτουργία του χρηµατιστηρίου ενέργειας.
Εκτός από τα άµεσα µέτρα για να κλείσουν οι όποιες «τρύπες», η κυβέρνηση επιδιώκει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανάκτηση της προ κρίσης δυναµικής του ενεργειακού κλάδου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το στρατηγικό πλάνο του ΥΠΕΝ περιλαµβάνει 4 άξονες:
- Εργαλειοθήκη για τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, όπως εγγυοδοτικοί µηχανισµοί και δάνεια σε διαχειριστές, ∆ΕΗ κ.α.
- Επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την απολιγνιτοποίηση και τη χρηµατοδότηση των µέτρων δίκαιης µετάβασης των περιοχών της ∆υτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη µετά λιγνίτη εποχή.
- ∆ιατήρηση «ζωντανών» όλων των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, όπως των ∆ΕΠΑ Υποδοµών και Εµπορίας, προετοιµασία για τον Σεπτέµβριο αυτής για το 49% του ∆Ε∆∆ΗΕ και για την πώληση πακέτου µετοχών του Α∆ΜΗΕ και δροµολόγηση διαγωνισµού για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Αερίου της Νότιας Καβάλας.
- ∆ροµολόγηση των µικρών και µεγάλων «πράσινων» επενδύσεων που προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα (ΕΣΕΚ) και οι οποίες είχαν πάρει µπροστά, µε χαρακτηριστικά παραδείγµατα κάποια πρώτα µεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Το µήνυµα είναι ότι η πανδηµία δεν ανακόπτει το σχέδιο µετάβασης στην πράσινη ενέργεια, για την οποία οι επενδύσεις έπειτα από το φετινό φρένο θα «τρέξουν» δυναµικά από το 2021 και µετά.
Η εφαρµογή του Green Deal θεωρείται µονόδροµος, όπως και ο στόχος για µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος της χώρας
Σχετικά µε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής, αυτές παραµένουν οι ίδιες, δηλαδή η εφαρµογή του Green Deal θεωρείται µονόδροµος, όπως και ο στόχος για µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η πανδηµία έχει φέρει µεγάλες ανατροπές στο διεθνές επενδυτικό και οικονοµικό περιβάλλον, µε αποτέλεσµα το ελληνικό πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων να βρίσκεται υπό επανεξέταση.
Το ΤΑΙΠΕ∆ «τρέχει» κανονικά όλες τις διαδικασίες για την ωρίµανση των projects προς πώληση ή παραχώρηση, µε τα ενεργειακά να βρίσκονται στην κορυφή αυτών των διαδικασιών. Ωστόσο, η φάση των δεσµευτικών προσφορών για ενεργειακές ∆ΕΚΟ φαίνεται ότι θα αργήσει. Εύλογο, εξαιτίας του κινδύνου των υποτιµήσεων των περιουσιακών στοιχείων που προκαλεί η οικονοµική αβεβαιότητα. Ετσι, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι τελικές φάσεις των διαγωνισµών πώλησης του 100% των µετοχών της ∆ΕΠΑ Υποδοµών και της ∆ΕΠΑ Εµπορίας (65% του ελληνικού ∆ηµοσίου και 35% των ΕΛΠΕ) θα µετατεθούν για µετά το καλοκαίρι.
Ωστόσο, εντός του Ιουνίου, σύµφωνα µε πηγές, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εννέα επενδυτικών σχηµάτων που υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη ∆ΕΠΑ Υποδοµών και των άλλων επίσης εννέα που... χτύπησαν την πόρτα για τη διεκδίκηση της ∆ΕΠΑ Εµπορίας. Ετσι τον επόµενο µήνα, εκτός απρόοπτου, θα ανακοινωθεί από το Ταµείο Αποκρατικοποιήσεων η λίστα µε τους finalist των δύο διαγωνισµών. Επειτα θα ανοίξει το VDR για το due diligence των δύο εταιρειών και δεν αποκλείεται να γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις για τα σχέδια συµφωνίας µεταβίβασης των µετοχών.
Οι μνηστήρες για ΔΕΠΑ
Σηµειωτέον ότι στα ηχηρά ονόµατα για τη ∆ΕΠΑ Υποδοµών συγκαταλέγονταν οι ενεργειακές εταιρείες Italgas και China Resources Gas Group αλλά και τα funds KKR, Macquarie και First State Investments. Ενώ στην περίπτωση της ∆ΕΠΑ Εµπορίας ο διαγωνισµός είχε έντονο ελληνικό άρωµα, καθώς εκτός των ξένων Shell, Vitol, MET, Power Globe, το «παρών» είχαν δώσει οι όµιλοι Κοπελούζος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (µαζί µε την Edison), η Μυτιληναίος και το σχήµα ∆ΕΗ-Motor Oil.
Το ΤΑΙΠΕ∆, τέλος, έχει «τρέξει», σε συνεργασία µε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ, και τις διαδικασίες για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Καβάλας. Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του εξαντληµένου κοιτάσµατος φυσικού αερίου φέρεται να δείχνουν η κοινοπραξία των SYNERGY – Energean – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ∆ΕΣΦΑ.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr