«Φως στο τούνελ» των διαπραγματεύσεων για το χρυσό της Χαλκιδικής
Αίτημα ανανέωσης της άδειας υλοποίσης του επενδυτικού σχεδίου της καταθέτει τις επόμενες μέρες η «Ελληνικός Χρυσός» για τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μονάδα χρυσού στη Χαλκιδική🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μέσα στον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." για τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μονάδα χρυσού στη Χαλκιδική. Τις επόμενες μέρες η εταιρία θα καταθέσει αίτηση ανανέωσης της άδειας εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου, στοιχείο που δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά.
Με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έσπευσε να επισημάνει πως είναι υπέρ της επένδυσης αλλά δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει κάθε σύμβαση. «Είμαστε υπέρ της επένδυσης, γιατί κάθε τέτοια επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας και συντελεί στην ανάπτυξη, αλλά εξηγήσαμε στην άλλη πλευρά ότι θέλουμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει πρόσθετες θέσεις εργασίας, καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και περισσότερα έσοδα του Δημοσίου», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει αλλά είμαστε σε κομβικό σημείο και ευελπιστούμε πως μέσα στον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουμε καλό αποτέλεσμα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Ζαφειρούδας.
Ολο το διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού η παραγωγή της μονάδας μεταλλουργίας στη Χαλκιδική δε μειώθηκε καθόλου. «Οι εργαζόμενοι βάλαμε πλάτη. Εφαρμόσαμε κατά γράμμα τα πολύ καλά και αυστηρά μέτρα που πήρε η εταιρία και έτσι δεν είχαμε κανένα κρούσμα ενώ και οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά» τόνισε ο κ. Ζαφειρούδας. «Ακόμα και σήμερα οι μετακινήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή και λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα» πρόσθεσε.
Το έργο που έχει προκαλέσει «εμφύλιο» στην περιοχή και έχει διχάσει την τοπική κοινωνία έχει μπει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην εταιρία που έχει αναλάβει την υλοποίησή του και την κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος και των δύο πλευρών είναι η αλλαγή της συμφωνίας για την υλοποίηση του πρότζεκτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές αλλαγές που θέλει να φέρει η εταιρία με το νέο επενδυτικό της πλάνο, αφορούν εκτός από την τροποποίηση της μεθόδου μεταλλουργίας και τις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε στο μέλλον να μην καθυστερεί η έκδοση των αναγκαίων αδειών για την εξέλιξη του πρότζεκτ. Επίσης στο νέο σχέδιο προβλέπεται η μεγαλύτερη αξιοποίηση της μονάδας στην Ολυμπιάδα.
Από την πλευρά του το δημόσιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρείς όρους:
Πρώτον, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.
Δεύτερον, εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Τρίτον, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη.
Στη μέση αυτή της διελκυστίνδας είναι οι 1.500 εργαζόμενοι που είναι και κάτοικοι της περιοχής αλλά και η τοπική κοινωνία. Στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική εργάζονται 1.168 άτομα στην Ελληνικό Χρυσός κι άλλα 350 σε εργολάβους.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr