Θεσσαλονίκη: Στην 39η θέση στο συνεδριακό τουρισμό στην Ευρώπη
Στους 40 σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2019 συμπεριλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη, «ανεβαίνοντας» 14 θέσεις στη γενική κατάταξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων- International Congress & Convention Association (ICCA), η Θεσσαλονίκη κατατάσσεσαι πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018, και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση, σημειώνοντας άνοδο 23 θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που κατείχε την 93η θέση.
«Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στη θέση 8, ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια έως 2.000 συνέδρους. Βρέθηκε στη θέση 39 στην Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή κατάταξη και στη θέση 70 στην παγκόσμια κατάταξη, ανάμεσα σε 580 πόλεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Γιάννης Ασλάνης κατά τη διάρκεια του Destination Update Webinar #3 Thessaloniki Convention Bureau: Η μεγάλη πρόκληση για τη Βιομηχανία των Συναντήσεων.
Όπως επισήμανε ο κ. Ασλάνης, η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει καταλάβει αυτές τις θέσεις στην κατάταξη του παγκόσμιου συνεδριακού τουριστικού χάρτη, «μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε, να στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια να καταλάβουμε την πρώτη 20άδα στην Ευρώπη και την πρώτη 50άδα στον κόσμο».
1.300 ευρώ η μέση δαπάνη του σύνεδρου
Το 2019 η Θεσσαλονίκη κατέγραψε αύξηση 35% των συνεδρίων, φιλοξενώντας συνολικά 39 συνέδρια ενώσεων και οργανισμών με τον αριθμό των συνέδρων να έφτασε τους 10.350. «Η μέση δαπάνη που ξοδεύει ο μέσος σύνεδρος σε κάθε συνέδριο, κυμαίνεται γύρω στα 1.300 ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος του TCB λέγοντας ότι κατόπιν της σχετικής καταγραφής που έδειξε για το 2019, 440 συναντήσεις τέτοιου είδους στην Ελλάδα, «πολλαπλασιάζοντας τα, τα 1.300 ευρώ και τα 69.000 άτομα τα οποία συμμετείχαν, πλησιάζουμε περίπου στα 90 εκατ. ευρώ που ενισχύει το ελληνικό ΑΕΠ και βεβαίως τη Θεσσαλονίκη».
Τουρισμός δίχως εποχικότητα
Επισημάνθηκε ότι ο συνεδριακός τουρισμός δεν έχει εποχικότητα, με μόνη εξαίρεση 15 μέρες Αύγουστο και Δεκέμβριο, γεγονός που εφόσον προβληθεί στο εξωτερικό, μπορεί να επιμηκύνει τη σεζόν. «Το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα γίνει μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των ζημιών. Το 2021 – 2022, από το Μάρτιο και μετά, θα είναι μια χρονιά που όλες οι ανταγωνιστικές πόλεις θα βγουν ανταγωνιστικά και εκεί θα πρέπει να προβάλλουμε δυναμικά το προϊόν μας και να διεκδικήσουμε το μερίδιο που χάσαμε το 2020» επισήμανε ο κ. Ασλάνης.
Στο πλαίσιο των Destination Update Webinar #3 Thessaloniki Convention Bureau: Η μεγάλη πρόκληση για τη Βιομηχανία των Συναντήσεων, το τρίτο στη σειρά webinar που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του Thessaloniki Convention Bureau, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος που έχει και το συντονισμό επισήμανε ότι θα ενισχυθεί το κομμάτι του MICE, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από εμπλεκόμενους του συνεδριακού τουρισμού η επανέναρξη διοργάνωσης των συνεδρίων θα γίνει από το Μάιο του 2021 και έπειτα, ενώ το πιθανότερο είναι ο κλάδος να επανέλθει το 2022.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr