Οδικός τουρισμός: Κρατήσεις από τον... δρόμο και κλειστά ξενοδοχεία
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού κινούνται σε τοξικό περιβάλλον, με τις κρατήσεις να γίνονται «από τον δρόμο» και τις πληρότητες να μην ξεπερνούν το 20%🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με ακόμη έναν μήνα χαμένο, στην καρδιά του καλοκαιριού -τον Ιούλιο- και βασικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Βόρεια Μακεδονία κτλ. προσωρινά αποκλεισμένες, ο οδικός τουρισμός κινείται μετ’ εμποδίων. «Η σεζόν είναι χαμένη, συνεχίζουμε σε "πόλεμο" με τον αόρατο εχθρό να καραδοκεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες στον κλάδο.
Στη Χαλκιδική, ένας από τους προορισμούς που στηρίζεται στον οδικό τουρισμό, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα είναι μηδαμινές. Στο σύνολο των 550 ξενοδοχείων και των 50.000 κλινών, θα τολμήσουν για φέτος να ανοίξουν σχεδόν τα μισά. Ηδη, ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία έθεσε σε λειτουργία, από την 1η Ιουλίου, δυο από τα πέντε συγκροτήματα στο πολυτελές θέρετρο της πρώτης χερσονήσου καθώς και εκείνο στη Γερακινή στο δεύτερο «πόδι».
Στον αντίποδα, πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Παλιούρι της Κασσάνδρας, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και στάθμισης της πρωτόγνωρης κατάστασης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας για τη φετινή θερινή περίοδο.
Χαμηλές πληρότητες και στα ενοικιαζόμενα
Σ’ ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία τα περισσότερα εξ’ αυτών, στο σύνολο των 2.300 επιχειρήσεων. Η εικόνα που παρουσιάζουν για Ιούλιο και Αύγουστο, «στο 80% των καταλυμάτων οι προκρατήσεις είναι μεταξύ 15% - 22%, ενώ στο 20% των καταλυμάτων οι προκρατήσεις ανεβαίνουν στο 65% - 80%» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Το στοίχημα για φέτος για τα ενοικιαζόμενα στην Χαλκιδική είναι οι τουρίστες από τη Ρουμανία, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, ενισχύουν την τοπική οικονομία ξοδεύοντας χρήματα στον κλάδο (εστίαση, beach bars κτλ.).
Η Χαλκιδική έχει χάσει τους Σέρβους τουρίστες, κυρίως λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα ενώ και η Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τουλάχιστον τις 15 Ιουλίου, παραμένει εκτός της «λευκής λίστας».
Οσον αφορά στους Ελληνες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου. «Για το υπόλοιπο διάστημα, δεν υπάρχει ζήτηση» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.
Προβληματισμός
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πιερία, προορισμός που επίσης στηρίζεται στον οδικό τουρισμό. «Οι όποιες ελπίδες μας καλλιεργήθηκαν έντονα για τον οδικό τουρισμό, αλλά και για τον εσωτερικό» αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά με τις κρατήσεις για φέτος στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να κινούνται στο 15% και στη συνέχεια στο 25%, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν στο 75%- 80%.
Στο Πήλιο και στον Βόλο, οι κρατήσεις κινούνται περίπου στο 30% και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης, είναι όλα ανατρέψιμα. Η εικόνα θα διαμορφωθεί μετά τις 15 Ιουλίου, βασιζόμενη στις διεθνείς πτήσεις αλλά και στο άνοιγμα των συνόρων, ενώ σχετικά με την ελληνική αγορά, προς το παρόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
Και οι επιχειρηματίες της Πάργας στην Ηπειρο, βρίσκονται σε στάση αναμονής, περιμένοντας την έναρξη των τσάρτερ από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο του Ακτίου, με τις πρώτες πτήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου από Γερμανία.
Τα Σαββατοκύριακα επιλέγουν την περιοχή τουρίστες από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, οι οποίοι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάργας Ευθύμιος Παππάς είναι υψηλού εισοδήματος, ενώ πάνω από 50% έχει αυξηθεί η ζήτηση, με τηλεφωνήματα αλλά και κρατήσεις, από τους Ελληνες, για Ιούλιο και Αύγουστο.
Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δίχως να σώζεται η παρτίδα
Στο νησί του Ιονίου, τη Λευκάδα, στην οποία φτάνει κανείς διασχίζοντας μια πλωτή γέφυρα, η ζήτηση από Μεγάλη Βρετανία που ήταν η νούμερο ένα αγορά, αλλά και από Γερμανία (σ.σ. νούμερο δυο αγορά στο νησί) είναι στο ναδίρ.
«Το περιβάλλον είναι τοξικό, με ελάχιστες κρατήσεις» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλης Θερμός, ενημερώνοντας ότι το 80% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων στο νησί – στο σύνολο των 104- θα δοκιμάσει να λειτουργήσει.
Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν καλύτερες τιμές για τον Αύγουστο, με τον Ιούλιο να είναι χαμένος μήνας. «Ανταποκρινόμαστε όσο μπορούμε» εξηγεί ο κ. Θερμός. Ενδεικτικά, οι τιμές σε ξενοδοχείο 3 αστέρων ξεκινούν από τα 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και στα 4άστερα κυμαίνονται στα 120 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στα 180 ευρώ.
Τέλος, η εικόνα αυτήν την εποχή στο νησί, είναι η αυξημένη κίνηση τα Σαββατοκύριακα σε ποσοστό 60% από Ελληνες από τους όμορους νομούς αλλά και από τα Βαλκάνια, ενώ τις καθημερινές «η κατάσταση είναι απελπιστική» τονίζει ο κ. Θερμός. «Εάν πιάσουμε ένα 10% των περσινών σοβαρών κρατήσεων, θα είμαστε ικανοποιημένοι» προσθέτει.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr