Δίκτυο 5G: Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία - 372 εκατ. στα ταμεία του Δημοσίου
Οι Cosmote, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas θα καταβάλλουν στο Δημόσιο συνολικά 372 εκατ. ευρώ για συχνότητες 5G🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G (700 MHz, 2 GHz, 3400 - 3800 MHz και 26 GHz). Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι Cosmote, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas θα καταβάλουν στο Δημόσιο συνολικά 372 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για τα δίκτυα 5G στην κινητή τηλεφωνία.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάβει το πράσινο φως για το 5G στην Ελλάδα, ενώ πλέον ο στόχος είναι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα να είναι διαθέσιμα στις αρχές της νέας χρονιάς (εντός του πρώτου τριμήνου) και από αυτό το σημείο και μετά – όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών – να προστίθεται νέα δίκτυα κάθε εβδομάδα.
Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι θα αναπτύξουν τα δίκτυα έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι ίσως και πριν το τέλος της χρονιάς θα έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τα πρώτα δίκτυα σε επιλεγμένα αστικά κέντρα της χώρας. Πρακτικά η έλευση των δικτύων νέας γενιάς σε πρώτη φάση θα δεκαπλασιάσει τις ταχύτητες του Ιντερνετ στα κινητά τηλέφωνα υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά είναι τελευταία μοντέλα και συμβατά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ενώ σε δεύτερο χρόνο – ίσως και εντός του 2021 – οι ταχύτητες μπορούν να αυξηθούν επί 50 ή και επί 100 ακόμα.
Στο υπουργείο εκτιμούν ότι σε βάθος δεκαετίας τα δίκτυα 5ης γενιάς και οι εφαρμογές που θα τα ακολουθήσουν σε όλους τους κλάδους θα δημιουργήσουν 69.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία τους στην οικονομία θα φτάσει έως και τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από έξι γύρους υποβολής προσφορών. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, κατακυρώθηκε στις εταιρίες COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος στις ως άνω ζώνες. Το κατακυρωθέν τίμημα και από τις τρεις εταιρίες που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται συνολικά σε 372.261.153 ευρώ.
Συνολικά κατακυρώθηκαν στις τρείς συμμετέχουσες εταιρίες τα εξής τμήματα ραδιοσυχνοτήτων:
COSMOTE:
- δεκαπέντε (15) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz με τίμημα 30.705.000 ευρώ
- δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz με τίμημα 50.578.000 ευρώ
- τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz με τίμημα 35.270.000 ευρώ
- δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 26 GHz με τίμημα 6.481.000 ευρώ
- και συνολικό τίμημα 123.034.000 ευρώ.
VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ:
- δεκατέσσερα (14) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz με τίμημα 37.516.000 ευρώ,
- δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz με τίμημα 51.060.000 ευρώ
- τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz με τίμημα 35.120.000 ευρώ
- δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 26 GHz με τίμημα 6.480.000 ευρώ
- και συνολικό τίμημα 130.176.000 ευρώ.
WIND:
- δέκα (10) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz με τίμημα 30.306.051 ευρώ
- δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz με τίμημα 50.080.051 ευρώ
- τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz με τίμημα 35.420.000 ευρώ
- ένα (1) τμήμα στη ζώνη των 26 GHz με τίμημα 3.245.051 ευρώ
- και συνολικό τίμημα 119.051.153 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία, που οριστικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, με δικά της μέσα, «κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό και σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που τηρήθηκε με συνέπεια. Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία ήταν πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο», αναφέρει η Αρχή.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας με την κατακύρωση των ως άνω φασματικών περιοχών αναμένεται να προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές. Πέραν όμως των ανωτέρω, το σωρευτικό όφελος εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να επηρεάσει ριζικά ευρύ πλήθος διαστάσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.
«Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση χαρακτηρίζει το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία τονίζεται ότι πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες.
Σε ανακοίνωσή της η Cosmote επισημαίνει ότι προχωρεί σε μία νέα μεγάλη επένδυση προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε επιπλέον φασματικές περιοχές που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει πλήρως τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου 5G.
Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία για το νέο φάσμα που απέκτησε μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα την τρέχουσα τετραετία, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς, σταθερής και κινητής. Η COSMOTE θα καταβάλλει το σύνολο του ποσού εντός του τρέχοντος έτους.
«Η COSMOTE είναι ο μόνος πάροχος που απέκτησε πάνω από 100MHz εθνικής εμβέλειας στη ζώνη των 3,4-3,8GHz. Όλα τα παραπάνω εκχωρούνται στην COSMOTE για δεκαπέντε έτη, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, στην οποία επισημαίνεται ότι [η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα και μελλοντικά θα αλλάξει θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε».
Με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την απόκτηση φάσματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε ότι «η εταιρία έχοντας εξασφαλίσει από τον όμιλό μας τα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών νέας γενιάς για τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι με τα δίκτυα και τις τεχνολογίες μας θα συμβάλουμε στην επιτάχυνση της πορείας της Ελλάδας προς το αύριο. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ, πάνω στην οποία έρχεται και προστίθεται η άμεση καταβολή επιπλέον 130 εκατ. Ευρώ για το φάσμα».
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό που είναι συναρπαστικό είναι πως το Vodafone Giga Network 5G, η νέα αυτή γενιά τεχνολογίας, θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα επιταχύνει την οικονομία και θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία, ισότιμη για όλους. Η WIND από τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πρώτης τριετίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.
«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί για τη χώρα μας την είσοδο της σε μια τεχνολογική επανάσταση από την οποία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Η ανάπτυξη του 5G είναι μια τεράστια πρόκληση και αποτελεί για εμάς στη WIND μία από τις κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδίου. Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους €500 εκατ. προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr