Αγορά ακινήτων: Οι Βρετανοί «φλερτάρουν» με την ελληνική κτηματαγορά
Αυξήθηκε κατά 30% το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων - Στόχος η ελληνική golden visa και ο νέος φορολογικός νόμος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο συνδυασμός του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19 και της λήξης της μεταβατικής περιόδου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε οδηγήσει τους περισσότερους από τους μισούς επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου να ανησυχούν για την οικονομία.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη προόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών το προηγούμενο διάστημα για το Brexit έθετε περαιτέρω προκλήσεις. Μέχρι και πρόσφατα, το επικρατέστερο σενάριο ήταν η αποχώρηση χωρίς κάποια συμφωνία, με την αβεβαιότητα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να σχεδιάσουν οι επενδυτές το μέλλον.
Πριν λίγες ημέρες, πριν την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan αύξησε κατά 10% τις πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, η οποία ανέφερε ότι οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί στο 70% από το 60%.
Ο φόβος για το Brexit είχε μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην ζήτηση για χώρους γραφείων. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί επενδυτές (Κινέζοι, Άραβες κλπ) κυρίως πολυεκατομμυριούχοι που στόχευσαν στο real estate της Μεγάλης Βρετανίας τόσο για τις επενδυτικές αποδόσεις - την επενδυτική τους τοποθέτηση στη μητρόπολη του real estate, το εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά τους αλλά ταυτόχρονα και στην απόκτηση Visa Investor Tier 1, η οποία χορηγείται σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια £ στη χώρα για την ελεύθερη μετακίνηση τους σε χώρες της Ε.Ε και Σέγκεν.
Το προφίλ των επενδυτών στην Αγγλία που απέκτησαν ελεύθερη μετακίνηση μέσω της Visa Investor Tier 1, δεν μπορεί να συσχετιστεί με το προφίλ των αλλοδαπών επενδυτών που επενδύουν στην χώρα μας.
To μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών «golden» visa στη χώρα μας, δεν επενδύουν κυρίως με στόχο την επένδυση – την επενδυτική ευκαιρία αλλά την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ με στόχο τόσο την επιχειρηματική τους επέκταση στην ΕΕ όσο και στην φοίτηση των παιδιών τους σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Σίγουρα, η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει να προσελκύσει μέσω των επενδυτικών της ευκαιριών και των πολλών προτερημάτων της αλλοδαπούς επενδυτές υψηλών προδιαγραφών, αλλά αν δούμε τις σχετικές μελέτες με τους βασικούς παράγοντες που έλκουν το «υψηλό» κασέ επενδυτών, η απόφαση της επένδυσης, δεν σχετίζεται με το ύψος της επένδυσης αλλά με τις γενικότερες υποδομές της εκάστοτε χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι επενδυτές που αιτήθηκαν Visa Investor Tier 1 στην Αγγλία το 2020, κατέγραψαν αύξηση της τάξεως 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας. Ο βασικός λόγος που επέλεξαν την Αγγλία ήταν ότι εκτιμούν το εκπαιδευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα για την φοίτηση των παιδιών τους.
Παράλληλα, επενδυτές με υψηλά οικονομικά κασέ από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, αντιπροσώπευαν το 64% της συνολικής ζήτησης για χρυσή βίζα το 2019, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2015.
Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι επενδυτές που επέλεγαν μέχρι και σήμερα την Αγγλία, λόγω του Brexit θα επιλέξουν άμεσα άλλες αγορές. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός κινήσεων – επενδύσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα στοχεύουν στην Βρετανική κτηματαγορά . Θεωρούμε ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να διαμείνουν και να επενδύσουν στην Αγγλία, θα επενδύουν παράλληλα σε χώρες της Ε.Ε που απαιτούν μικρά ποσά επένδυσης για να κατέχουν ταυτόχρονα την golden visa .
Η Ελλάδα, θεωρούμε ότι θα προσεγγίσει κυρίως Βρετανούς που επιθυμούν να κατέχουν «golden» visa για την ελεύθερη μετακίνηση τους σε χώρες της Ε.Ε και Σέγκεν. Δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ε.Ε και πλέον αναζητούν λύση διότι τα δεδομένα μετά το Brexit θα αλλάξουν άρδην.
Ήδη το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ελληνικής «golden» visa από Βρετανούς υπηκόους έχει αυξηθεί αλλά η πρωτοκαθεδρία της ζήτησης επικεντρώνεται στην Κύπρο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αγγλικό τύπο, σημειώθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα κατά 30% και την Κύπρο κατά 50% τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, πολλοί Βρετανοί πολίτες αναζητούν χώρες με χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με μια μελέτη της UHY (Urbach Hacker Young International Limited) το 2019, οι φορολογικοί συντελεστές για τους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 46,1%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 44,2%.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετές κτηματομεσιτικές εταιρείες στην Αγγλία δημοσιεύουν άρθρα γνωστοποιώντας στους Βρετανούς λύσεις για το Brexit , για την φορολογία και τις επενδυτικές ευκαιρίες σε συνδυασμό με την άδεια διαμονής (golden visa).
Ιδιαίτερη αναφορά γίνετε στον νέο φορολογικό νόμο σύμφωνα της χώρας μας με τον οποίο οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 7% για όλα τα εισοδήματά τους για περίοδο δέκα ετών. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι οι αλλοδαποί συνταξιούχοι, θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο.
Την δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον που καταγράφεται από τους Βρετανούς , αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Μη ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα Golden Visa έχει σχεδόν «παγώσει» λόγω της πανδημίας και θα μπορούσε να ξαναρχίσει με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική από ό, τι στο πρόσφατο παρελθόν, προσθέτοντας μια άλλη σημαντική χώρα προέλευσης επενδυτών.
Σε τελική ανάλυση, οι αγοραστές ακινήτων από τη Βρετανία κατατάσσονται μεταξύ των πιο ενεργών στην ελληνική αγορά ακινήτων εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr