Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις - Εως 8 Φεβρουαρίου αιτήσεις
Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση έως 8 Φεβρουαρίου για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου ν υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Η παράταση αναμένεται να διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα και οι νέες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο). Αυτές οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.
Πιθανό να μην επιστρέψουν μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι δικαιούχοι των πρώτων κύκλων
To ενδεχόμενο να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων, άφησε ανοιχτό ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτό θα κριθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει, πλέον, πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται. «Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019», είπε ο κ. Σταϊκούρας, αναφέροντας ενδεικτικά τον κλάδο της εστίασης όπου ένας στους τρεις που υπέβαλε αίτηση, λόγω του delivery, παρουσιάζει αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 και έτσι δεν είναι δικαιούχος.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλαίσιο δυνατότητας για τακτοποίηση συνολικά των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα Ταμεία, λέγοντας πάντως ότι μελετάται και το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για νέους περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς έχουν «κόστος» ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δις ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δις ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης», υπογράμμισε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr