Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Στο 1 δισ. ο προϋπολογισμός - Σκέψεις για μείωση ενοικίων
Τον προϋπολογισμό για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και τις σκέψεις για μείωση των ενοικίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα νέα μέτρα που έρχονται για την ενίσχυση και την προστασία των επιχειρήσεων καθώς και το κόστος της παράτασης του lockdown για την ελληνική οικονομία, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για ενδεχόμενες νέες ελαφρύνσεις, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ της δημοσιονομικής χαλαρότητας, της ευελιξίας και του εκτροχιασμού. Νέα μέτρα ίσον μεγαλύτερα ελλείμματα και περισσότερο χρέος. Θέλουμε ισορροπία για να έχουμε ικανοποιητικό κόστος δανεισμού. Κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες. Σήμερα έχουμε την έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, ευχόμαστε να πάει καλά ώστε αυτό να μας βοηθήσει το επόμενο 15ημερο».
Διαβάστε επίσης: Επίδομα Παιδιού: Τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις - Πότε πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ
Και συνέχισε, λέγοντας: «Πριν ένα μήνα, είπαμε ότι τα μέτρα για το 2022 θα ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. Τώρα αυτά είναι 11,6 δισ. ευρώ. Θα δείτε κι άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, θα έχουμε τη Γέφυρα 2, ώστε να βοηθήσουμε επιχειρήσεις με υποχρεώσεις στις τράπεζες και για την κάλυψη μέρους παγίων δαπανών. Θα έχουμε μειώσεις φόρων ή επεκτάσεις φόρων, θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την Επιστρεπτέα 7, θα αναλύσουμε προσεχώς τα χαρακτηριστικά. Το κόστος της θα είναι στο 1 δισ. ευρώ και δεν θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι σε σύγκριση με την Επιστρεπτέα 6. Το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε αν θα έχουμε μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο».
Οσον αφορά την Επιστρεπτέα 6 και τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία, 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 και 175.855 δεν είχαν μείωση πάνω από 20%. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες, με βάση αυτούς λειτουργούμε».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο κόστος που μπορεί να έχει πιθανή παράταση του lockdown: «Με την παράταση του lockdown, αυξάνονται οι απώλειες στην οικονομία. Αν ανοίξουμε στις 29 Μαρτίου αντί για τις 22, το πρόσθετο κόστος θα είναι 750 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό προέρχεται κατά 50% από το σκέλος της έλλειψης εσόδων και 50% για την ενίσχυση των απωλειών».
«Προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια, έχουμε βοηθήσει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις με 7,5 δισ. ευρώ Επιστρεπτέα, πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες με αποζημιώσεις και επιδόματα, δίνουμε 2 δισ. για την Εθνική Αμυνα, μειώνουμε ενοίκια, μειώνουμε ΦΠΑ, όπως οφείλαμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Παρ΄όλα αυτά, η οικονομία άντεξε το 2020, αλλά δεν χρειάζεται να θριαμβολογούμε. Είχαμε καλά στοιχεία που ξεκίνησαν από Οκτώβριο, όταν λειτουργούσε η αγορά, υπήρχε διαθέσιμο εισόδημα, έγινε κατανάλωση. Οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, 10 από τα νοικοκυριά και 10 από τις επιχειρήσεις. Πρέπει αυτά τα χρήματρα να πέσουν στην αγορά» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Διαβάστε επίσης: Εκκρεμείς συντάξεις: Μέχρι 31 Μαρτίου αιτήσεις για προκαταβολές των 360 - 384 ευρώ
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr