Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Όροι, προϋποθέσεις και δικαιούχοι
Όλες οι πληροφορίες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Στον 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν ως δικαιούχοι οι επιχειρήσεις με κριτήρια πληττόμενων κλάδων, ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020.
Το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των δικαιούχων θα είναι η πτώση του τζίρου το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021, με περίοδο αναφοράς το α’ τρίμηνο του 2020. Πάντως, αναμένεται να υπάρξει μια προσαρμογή, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου πέρυσι τέθηκε σε ισχύ το πρώτο lockdown.Σύμφωνα με το imerisia.gr, το πιο πιθανό είναι τελικά να ληφθεί υπόψιν μόνον ο τζίρος του α’ διμήνου, ή να υπάρξει ευελιξία και να δοθεί στις επιχειρήσεις η επιλογή να επιλέξουν οι ίδιες τους μήνες που τις εξυπηρετούν.
Διαβάστε επίσης: Αναστολή σύμβασης: Τι ισχύει για τις περιοχές που μπήκαν σε σκληρό lockdown
Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό. Το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022. Oσοι αποπληρώσουν σε μία δόση το οφειλόμενο ποσό θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ από 4.000 ευρώ στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», ενώ το κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.
- Να έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες)
- Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.
- Για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου το 2020 με αυτόν του 2019.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου
Στο τελικό ποσό θα συνυπολογιστεί και το ποσό που μπορεί να έλαβαν οι δικαιούχοι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να ωφεληθούν θα ανέρθει σε 300.000.
Διαβάστε επίσης: Με e-δικαιολογητικά η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών φορέων του Δημοσίου
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr