Κουρμούσης στο ethnos.gr: Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις - Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών
Να ρυθμίσουν όλοι τα χρέη τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς καλεί τους πολίτες ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μιλώντας στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις» λέει στο ethnos.gr ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με αφορμή την πρεμιέρα του νέου πτωχευτικού νόμου και την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε την Τρίτη. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος πριν τον κορονοϊό στην χώρα άγγιζε τα 234 δις ευρώ. Από αυτά τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στα 100 δις ευρώ εκ των οποίων τα 25 δις ήταν κόκκινα στεγαστικά με τα νούμερα να αναθεωρούνται κατά 10% προς τα πάνω λόγω της πανδημίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ερωτηθείς ο κ. Κουρμούσης για το ενδεχόμενο ο νέος πτωχευτικός νόμος να δημιουργήσει τσουνάμι πλειστηριασμών τόνισε ότι αυτό θα είναι αναπόφευκτο για όσους δεν μπουν στη πλατφόρμα. «Αν κάποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη του και απλά δεν πληρώνει, θα αντιμετωπίσει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις. Είναι αναπόφευκτο να συμβεί αυτό, αν κάποιος δεν ρυθμίζει και δεν πληρώνει. Αλλά αν τα τακτοποιήσουν σε μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής τότε θα τα αποφύγουν όλα αυτά. Γι αυτό λέω να προσφύγουν όλοι στο νέο εργαλείο ρύθμισης, στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό». Ο νέος νόμος αφορά χρέη που γεννήθηκαν είτε μέσα στην πανδημία είτε όχι.
«Θα αποφευχθούν οι εξώσεις όπως είδαμε στην Ισπανία»
Ο κ. Κουρμούσης απέρριψε το ενδεχόμενο να δούμε και στην Ελλάδα το κύμα εξώσεων που καταγράφηκε στην Ισπανία. Όπως εξήγησε, «όταν φτάσει κάποιος να πτωχεύσει, όπως ένα άνεργος ο οποίος δεν θα μπορεί να πληρώσει τίποτα και κατά πάσα πιθανότητα ,αν δεν έχει συγγενείς να τον βοηθήσουν όταν φτάσει η στιγμή της πτώχευσης-μέσα στο 2022-,θα υπάρχει ο φορέας που θα τους αγοράζει το σπίτι και θα τους αφήνει να μένουν μέσα. Υποχρεωτικά. Άρα δεν θα γίνει έξωση και θα τους αφήνει να παραμένουν μέσα υποχρεωτικά και έτσι θα αποφευχθούν τα περιστατικά της Ισπανίας».
Δεν προστατεύονται οι άνεργοι και αδύναμοι που δεν μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές
Ειδικά για τους άνεργους και όσες κατηγορίες πολιτών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μια ρύθμιση ο κ. Κορμούσης εξήγησε ότι στο εξής μετά και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών οι πιστωτές θα κινηθούν εναντίον τους.
«Πτωχεύουν και οι εγγυητές»
Αναφερόμενος στους εγγυητές των δανείων τόνισε ότι θα κληθούν και αυτοί να πληρώσουν όταν κάποιος πάει να ρυθμίσει ένα χρέος σε μία τράπεζα. «Είναι συνυπεύθυνος και θα τον καλέσουν να πληρώσει. Αν πτωχεύσει ο ενδιαφερόμενος τότε θα στραφούν εναντίον του εγγυητή». Αυτό το μοντέλο ισχύει σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί εναρμόνιση της ευρωπαϊκής οδηγίας 1023/2019.
Ποιους αφορά και ποιο παίρνουν επιπρόσθετα επιδότηση
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση όλα τα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 240 ή 420 δόσεις. Η διαφορά είναι ότι αν κάποιος είναι ευάλωτος, το κράτος του δίνει επιπρόσθετα και επιδότηση για πέντε έτη. Αν κάποιος δεν είναι ευάλωτος και πάλι μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του σε μακροχρόνιο πλάνο πληρωμής, απλά δεν θα πάρει επιδότηση από το κράτος. Από την άλλη αν κάποιος δεν έχει μεγάλη περιουσία τότε κατά πιθανότητα θα πάρει και κάποιο κούρεμα οφειλής. Αν, όμως, έχει μεγάλη περιουσία θα ρυθμίσει τα χρέη του αλλά δεν θα πάρει κούρεμα.
Άρση απορρήτου για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Σχολιάζοντας την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος τόνισε ότι δεν πρέπει οι πολίτες να φοβούνται τίποτα. «Η άρση του απορρήτου γίνεται για να ελεγχθεί αν έχουν περιουσία. Δεν μπορεί να έρχεσαι και να λες θέλω να ρυθμίσω τα χρέη μου και δεν τα πληρώνω και να χεις 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Πρέπει να συναινέσεις στην άρση απορρήτου για γίνει έλεγχος τι χρήματα, μετοχές, ομόλογα έχεις».
«Η πανδημία φέρνει σε δυσκολία τον κόσμο, όχι ο νέος νόμος»
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο νόμος δεν προκαλεί πλειστηριασμούς, αλλά είναι ένα εργαλείο για να ρυθμίσει κάποιος τα χρέη του. «Η πανδημία φέρνει τον κόσμο σε δυσκολία και άρα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του όταν αυτή τελειώσει και θα οδηγηθεί, ενδεχομένως, σε κατάσχεση και πλειστηριασμό. Αυτό είναι αναμενόμενο. Θα αυξηθεί το χρέος. Περισσότεροι θα χουν πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Και γι αυτό έρχεται ο νόμος. Είναι ένα μόνιμο εργαλείο που δεν λήγει και ανά πάσα στιγμή μπορείς να πας και να ρυθμίσεις. Επιδίωξή μας είναι να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι μπορούν περισσότεροι. Είναι μονόδρομος όποιος θέλει να τακτοποιήσει οφειλές. Αναγκαστικά θα ακολουθήσει αυτό το νόμο».
Μέσω της πλατφόρμας ρυθμίζονται τα χρέη προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ κ.λπ.) σε έως 240 δόσεις καθώς και μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.
Τι γίνεται με όσους εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη
Σε ότι αφορά όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει ήδη δικαστική απόφαση θα ακολουθήσουν εκείνη την διαδικασία. «Δεν χρειάζεται να ξαναμπούν στον νέο πτωχευτικό». Αν όμως κάποιος έκανε αίτηση και το δικαστήριο την απέρριψε, τότε η μοναδική του λύση είναι να ρθει στο νέο νόμο».
Τουρισμός: Πακέτο στήριξης 420 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Greek mafia: Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη για το οργανωμένο έγκλημα - O «χάρτης» της ελληνικής μαφίας
Απόπειρα αρπαγής στη Ραφήνα: Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος - Τι υποστηρίζει
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr