Τράπεζες: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα κόκκινα δάνεια
Το ΤΧΣ και η ΤτΕ έχουν καταθέσει προτάσεις αλλά δεν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο πλήττονται από την αρχή της χρονιάς και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχουν καταθέσει προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί.
Οι υπάρχουσες συνθήκες στην χρηματιστηριακή αγορά δυσκολεύουν το έργο των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων. Το ράλι που σημείωσαν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών λίγο μετά την έναρξη του νέου έτους έχει ξεπεράσει το ξεπέρασε το 10%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη το τελευταίο πενθήμερο αγγίζει το 15,5% φλερτάροντας και πάλι με τα ιστορικά χαμηλά.
Προτάσεις για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατέθεσαν τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις. Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για την εφαρμογή του σχεδίου που είχε προτείνει το ΤΧΣ και προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού οχήματος ειδικού σκοπού στα πρότυπα της λύσης που υιοθετήθηκε από την Ιταλία.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων αφού ζητούμενο είναι να αποφευχθεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τράπεζες και η «τύχη» πρόκειται να κριθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Την ίδια στιγμή, επιτακτική χαρακτήρισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας την ανάγκη ταχείας προώθησης ενός κεντρικού σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όσο το δυνατό ταχύτερα αποφάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού σχήματος που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς -όπως τόνισε- είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αλλά και ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια. «Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι ενθαρρυντική, «αλλά απομένει να γίνουν πολλά», πρωτίστως για «μια συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».
Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Στην άβυσσο της πολιτικής κρίσης η Γερμανία: Πώς φτάσαμε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού – Πιέσεις σε Σολτς για άμεση προσφυγή στις κάλπες
Μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά ένα του συνεδρίου: Νέα κόντρα μετά τις καταγγελίες Πολάκη για το πόθεν έσχες Κασσελάκη
Ο Τραμπ δείχνει τις προθέσεις του: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από μαζικές απελάσεις μεταναστών
Πομπηία: Εξέταση DNA ανατρέπει τις αφηγήσεις για τους κατοίκους της – Μοναδική ανακάλυψη ερευνητών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr