ΔΝΤ: Προειδοποίηση για γρήγορη αύξηση στα επιτόκια
Βαρίδια ο πληθωρισμός και το χρέος για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το ΔΝΤ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
O πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος και οι διαφορετικές ταχύτητες ανάκαμψης είναι τα τρία βαρίδια που συγκρατούν την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.
Η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος λίγο χαμηλότερος από το 6% που προέβλεπε τον Ιούλιο και ότι οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για μία ισορροπημένη παγκόσμια ανάκαμψη έγιναν εντονότερα.
«Σαν να περπατάμε με πέτρες στα παπούτσια»
«Αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια ανάκαμψη που εξακολουθεί να χωλαίνει λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπου της. Δεν μπορούμε να κινηθούμε στο μέλλον κανονικά – είναι σαν να περπατάμε με πέτρες στα παπούτσιά μας», είπε η Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε ότι και τα τρία βαρίδια – η απόκλιση των ρυθμών ανάπτυξης, ο πληθωρισμός και το χρέος – επηρεάζουν περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρά τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν γρήγορα
Ειδικότερα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν το 2022, αλλά θεωρεί πολύ αβέβαιες τις προοπτικές του και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μίας γρήγορης αύξησης των επιτοκίων.
«Αν και αναμένουμε οι πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν στις περισσότερες χώρες το 2022, σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν… Οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Μία μεγαλύτερης διάρκειας αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών θα μπορούσε να προκαλέσει μία ταχεία αύξηση των επιτοκίων και μία απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Η ίδια δικαιολόγησε τις κεντρικές τράπεζες που δεν τροποποιούν τη νομισματική πολιτική τους έως ότου ξεκαθαρίσει ποια είναι η δυναμική του πληθωρισμού, αλλά θα πρέπει, πρόσθεσε να είναι έτοιμες να αυξήσουν τα επιτόκια.
«Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν γενικά να αγνοούν τις προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις και να αποφεύγουν τη σύσφιξη της πολιτικής έως ότου είναι πιο ξεκάθαρη η δυναμική του δομικού πληθωρισμού, θα πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν γρήγορα αν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή αν γίνουν πιο απτοί οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Ορισμένες χώρες, στις οποίες αυξάνονται ήδη οι πληθωριστικές προσδοκίες και αντιμετωπίζουν πιο μόνιμες πιέσεις στις τιμές, αναγκάστηκαν να συσφίξουν την πολιτική τους», σημείωσε.
Θα χρειαστούν χρόνια για την ανάκαμψη οι αναπτυσσόμενες οικονομίες
Για τις διαφορές στην ανάκαμψη, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επανέλθει στις προ πανδημίας τάσεις το 2022, αλλά οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια για να ανακάμψουν, κάτι που θα κάνει δυσκολότερο να αποφύγουν μακροπρόθεσμες οικονομικές πληγές.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το Ταμείο εκτιμά ότι αυξήθηκε σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ, ενώ τονίζει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σήμερα μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια και αντιμετωπίζουν δύσκολους καιρούς καθώς έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα έκδοσης ομολόγων με ευνοϊκούς όρους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι για να αντιμετωπιστούν τα βαρίδια χρειάζονται ισχυρά μέτρα, τα οποία συνοψίζονται στο τρίπτυχο «εμβολιασμοί, προσαρμογή και επιτάχυνση». Μεγάλες περιοχές του κόσμου, σημείωσε, παραμένουν χωρίς εμβόλια και αυτό θα συγκρατεί την ανάκαμψη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 5,3 τρισ. δολαρίων για το παγκόσμιο ΑΕΠ την επόμενη πενταετία.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν σε τρεις τομείς προτεραιότητας: την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική μεταβολή και την ενσωμάτωση και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
«Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr