Λιανεμπόριο - Νέα μέτρα: «Καθίζηση» τζίρου μετά τους ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δεν επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον τζίρο τους οι ανακοινωθείσες τροποποιήσεις του ωραρίου, σύμφωνα με εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων, στον απόηχο των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο, Δευτέρα. Αυτό διότι το ωράριο λειτουργίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ σε κάποιες πόλεις ήδη εφαρμόζεται από χρόνια, ενώ στις υπόλοιπες θα αποτελέσει απλώς μία διαδικαστική τροποποίηση, που θα πρέπει να κάνουν οι λογιστές των επιχειρηματιών.
Αυτό που ξεσήκωσε και εξακολουθεί να ξεσηκώνει τον εμπορικό κόσμο της χώρας, είναι το γεγονός ότι πρέπει οι ίδιοι να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορονοϊό καθώς και τα τεστ των ανεμβολίαστων πελατών τους. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί τους στο ethnos.gr, τις τελευταίες περίπου δέκα μέρες και μετά την εφαρμογή του μέτρου οι τζίροι τους έχουν «κατρακυλήσει» σε τρομακτικά επίπεδα και αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να μαλώνουν με πελάτες τους, τους οποίους έχουν ανάγκη για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
Είναι αυτονόητο ότι στη δυσχερέστατη θέση βρίσκονται οι περίπου 130.000 αυτοαπασχολούμενοι σε όλη τη χώρα αλλά και οι μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να απασχολούν συνεχώς έναν υπάλληλό τους στην είσοδο για το σκανάρισμα των πιστοποιητικών.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων σημειώνουν ότι, αν συνεχιστεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, είναι ιδιαίτερα ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η περίοδος των εορτών, την οποία περιμένουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να βγάλουν ακόμα και το 30%-40% του ετήσιου τζίρου τους.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι έμποροι, το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε μία περίοδο που η αγορά προσπαθεί να ορθοποδήσει και χωρίς να υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
«Φρέναρε η κατανάλωση»
Σύμφωνα με τον Α΄ αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Κογιουμτζή, πολύ λιγότεροι πελάτες επιλέγουν να επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα από την ημέρα που εφαρμόστηκε ο έλεγχος των πιστοποιητικών και των τεστ στις εισόδους, με αποτέλεσμα να έχει «φρενάρει» η κατανάλωση.
«Βλέπουμε καθημερινά ότι οι καταναλωτές δεν μπαίνουν στα μαγαζιά μας. Σε μία περίοδο που η αγορά προσπαθούσε να πάρει ανάσες επιβίωσης και να ορθοποδήσει, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα αδιέξοδα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση έχει φρενάρει. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι περίπου 130.000 αυτοαπασχολούμενοι σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι βρίσκονται μόνοι στα μαγαζιά τους και θα πρέπει ταυτόχρονα να εξυπηρετούν πελάτες τους και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά άλλων. Αυτοί αποτελούν το 60% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χώρα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι και τις γιορτές, περίοδο που πολλά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης περιμένουν να βγάλουν το 30%-40% του ετήσιου τζίρου. Η ανακοινωθείσα τροποποίηση του ωραρίου αποτελεί απλώς ένα μικρό θεματάκι για τους λογιστές των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν τις ώρες που απασχολούνται οι εργαζόμενοι», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κογιουμτζής.
Κατά τον ίδιο, τη «χαριστική βολή» στον εμπορικό κόσμο δίνει η έλλειψη αντισταθμιστικών μέτρων υποστήριξής του. Οι έμποροι ζητούν μείωση των ενοικίων, μέχρι να ορθοποδήσει η αγορά, νέα επιστρεπτέα προκαταβολή για επιχειρήσεις που δυσκολεύονται, να μην επιστραφούν οι προκαταβολές σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 15.000 ευρώ και να μην ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου η καταβολή των δόσεων της επιστρεπτέας, διότι πολλές επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
«Εδώ και είκοσι χρόνια δουλεύουμε 10:00 το πρωί με 9:00 το βράδυ»
Δεν αλλάζει τίποτα για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης η ανακοινωθείσα λειτουργία τους από τις 10:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της πόλης, Παντελή Φιλιππίδη, η αγορά της δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια με αυτό το ωράριο.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο έλεγχος των πιστοποιητικών και των τεστ που πρέπει να κάνουμε στους πελάτες μας. Έχουμε γίνει αστυνομικοί. Μπορεί να κάνει τους ελέγχους ένας αυτοαπασχολούμενος ή κάποιος επιχειρηματίας με έναν ή δύο υπαλλήλους; Καθόμαστε και μαλώνουμε με τους πελάτες μας, τους οποίους έχουμε ανάγκη. Πώς να τους διώξεις, όταν σου λένε ότι δεν έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους; Από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο, η αγορά είναι καθηλωμένη. Η αγορά έχει πάει πίσω διακόσια χρόνια, κοντεύουμε να καταστραφούμε και κανένας από τους αρμόδιους δεν παίρνει την ευθύνη», λέει στο ethnos.gr ο κ. Φιλιππίδης.
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr